nieuws

RAVO reduceert roetuitstoot veegwagens met 97 procent

bouwbreed

alkmaar – Machinebouwer RAVO geeft kopers van zijn veegwagens uit de series 3 en 5 de optie een roetfilter te laten monteren op de Euro-3 motor. De Alkmaarse fabrikant zet zon filter ook op bestaande machines uit deze series. Iveco levert de motoren en de roetfilters.

Iveco betrekt de roetfilters weer van Johnson Matthey in de vorm van een modulair opgebouwd roestvaststalen filter/uitlaat-combinatie. De filters werken volgens het CRT-principe. De afkorting staat voor Continuously Regenerating Trap wat betekent dat het filter doorlopend roetdeeltjes verbrandt zonder bijvoorbeeld een verwarmingselement en zonder toeslagstoffen voor de brandstof. De motor moet dan wel zwavelarme diesel verstoken die voldoet aan EN 590. Het filter vervangt de standaard uitlaatdemper. De montage vergt weinig aanpassingen en valt binnen de originele specificaties. Daardoor verandert de machine niet en blijft de fabrieksgarantie gehandhaafd. De filtercombinatie gaat in beginsel onbeperkt mee.

Het filter is een doorgangskanaal voor het uitlaatgas en bestaat uit een katalysator, een roetfilter en een geluidsdemper. De katalysator verlaagt de temperatuur die de roetdeeltjes in het filter doet ontbranden. Het roet blijft in het filter achter als as. Omdat het zich daar ophoopt zal na verloop van tijd de tegendruk in het uitlaatgassysteem oplopen. Dat kan de verbranbding in de motor verslechteren. Elektronica waarschuwt wanneer de tegendruk te hoog oploopt. Bij normaal gebruik gebeurt dat tussen de 1000 en 2000 motoruren. Het roetfilter moet dan bij de eerstvolgende servicebeurt gedemonteerd en schoongeblazen worden. De as komt in een speciale zak die met het roetfilter wordt meegeleverd.

RAVO rekent voor dat het filter de hoeveelheid roet in het uitlaatgas vermindert met zo�n 97 procent. Die reductie voldoet ruimschoots aan de waarden die Brussel voorschrijft in de normen Euro 4 en Euro 5. De Alkmaarse machinebouwer haast zich te zeggen dat de motoren daarmee niet automatisch voldoen aan alle punten uit deze bepalingen. Euro 4 en 5 houden meer in dan alleen de reductie van het roet.

Reageer op dit artikel