nieuws

Pijpleiding naar hart Ruhrgebied

bouwbreed

düsseldorf – De aanbesteding van de 520 kilometer lange propyleenleiding van Rotterdam via Antwerpen naar het Ruhrgebied kan van start. Noordrijn-Westfalen geeft groen licht voor de laatste 40 miljoen euro subsidie die het voor de chemie belangrijke project mogelijk maakt.

“Met de pijplijn slaan we wat betreft de industriepolitiek een slag van formaat”, jubelt deelstaatminister van Economische Zaken C. Thoben. “De toekomst van de chemie in Noordrijn-Westfalen wordt duurzaam gegarandeerd. Het pijplijnproject stelt 10.000 arbeidsplaatsen veilig in chemieplaatsen als Marl, Duisburg en Keulen.”

De bouw en exploitatie van de pijpleiding ligt in handen van het in Venlo gevestigde bedrijf EPDC, de European Pipeline Development Company. De onderneming heeft acht grote chemiebedrijven als aandeelhouder en is speciaal opgezet om de propyleenlijn tot een succes te maken. Tot de partijen behoren Shell, BASF en BP.

“Het project is geweldig ingewikkeld”, zegt topman H. Becker van EPDC. “Voor de drie landen op de route zijn evenzovele bedrijven opgezet. Alleen op die manier was optimaal te profiteren van de aanwezige nationale en Europese subsidies. Binnenkort starten we met de aanbestedingsprocedures. Hoe we de aanbesteding in gaan, kan ik nog niet zeggen.”

Gepland is de werkzaamheden in het veld volgend jaar te beginnen. Twee jaar later dient de pijplijn gebruiksklaar te worden opgeleverd. Bijna de helft van het traject ligt op Duits grondgebied. De aanleg van de pijpleiding gaat gepaard met investeringen ter grootte van 200 miljoen euro. Nederland en België steken 7 miljoen euro in het project.

Het tracé van de pijplijn is volgens Becker al opgenomen in de afgegeven vergunningen. Bij het project telt veiligheid voor alles. De leiding krijgt een gronddekking van minstens 120 centimeter. Een indicatieband wordt aangebracht om eventuele mankementen zo snel mogelijk te kunnen opsporen.

Strategisch

Voor Noordrijn-Westfalen is de pijplijn van groot strategisch belang. Propyleen is een nevenproduct van ethyleen. De koolwaterstofverbinding wordt veelvuldig gebruikt als kunststof bij het maken van auto�s, elektronica tot en met verpakkingen. De marktkansen van propyleen zijn hoog. Op dit moment wordt het tekort aan propyleen in Noordrijn-Westfalen geraamd op jaarlijks 600.000 ton. De pijplijn naar Antwerpen en Rotterdam krijgt een capaciteit van 1,6 miljoen ton per jaar.

Volgens Thoben begint haar deelstaat met de pijpleiding naar de belangrijkste diepzeehavens aan de Noordzee aan een nieuw tijdperk. In zowel Rotterdam als Antwerpen is het aanbod van het als vloeibaar gas te vervoeren product meer dan voldoende om aan de Duitse wensen tegemoet te komen. Exploitanten van de leiding worden de firma�s Sabic en Infracor.

Reageer op dit artikel