nieuws

Noorse groene stroom door langste hoogspanningskabel ter wereld

bouwbreed

eemshaven – Met een lengte van 580 kilometer en een capaciteit van 700 megawatt (MW) legt de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet TenneT in samenwerking met zijn Noorse evenknie Statnett de langste hoogspanningskabel ter wereld aan tussen Eemshaven en Feda in Noorwegen.

Daarmee komt Noorse stroom in Nederland beschikbaar die voor 99 procent uit waterkracht is opgewekt.

Dat het leggen van de kabel die de naam NorNed draagt, dit jaar van start gaat is geen vanzelfsprekendheid; de ontwikkeling van het project lag dertien jaar stil. Volgens K. van Tankeren, woordvoerder van TenneT had dat te maken met de haalbaarheid van het project en de directe betrokkenheid van marktpartijen. Uiteindelijk is van die samenwerking afgezien. Contracten werden ontbonden en een nieuw team waarin alleen de faciliterende organisaties Tennet en Statnett participeerden, ging verder met de plannen.

De haalbaarheid is nu wel aangetoond. Van Tankeren: “Door de transportkabel tussen beide landen kunnen producenten stroom uitwisselen tussen Noorwegen en Nederland. Door de verwachte prijsverschillen tussen de thermisch opgewerkte stroom in Nederland en door waterkracht opgewekte stroom in Noorwegen is de verwachting dat �s nachts Nederland stroom aan Noorwegen kan leveren en overdag stroom van de Noren afneemt.”

De verwachte opbrengst als gevolg van prijsverschillen tussen de markten van Nederland en Noorwegen maakt de kabel rendabel. De kabel maakt het gebruik van meer duurzame energie mogelijk. Naar verwachting vermindert de uitstoot CO2 met anderhalf miljoen kilo. “Bovendien bevordert de kabel de leveringszekerheid van elektriciteit en staat hij effectiever gebruik van de gezamenlijke productiecapaciteit toe”, aldus Van Tankeren.

Eind 2004 kreeg TenneT het groene licht van toezichthouder DTe voor de aanleg van de kabel. Vervolgens is 2005 benut om de plannen te concretiseren, vergunningen rond te krijgen, de productie van de kabel en de uitvoering van de werkzaamheden op te starten.

Thans is het grondwerk begonnen voor de bouw van de ontvangststations in beide havenplaatsen die in oktober gereed zijn. Het leggen van de kabel begint in april.

De kabel, die berekend is op een capaciteit van 700 megawatt, is in productie bij het Zwitsers/Zweedse concern ABB en de Noorse vestiging van het Franse Nexans.

Voor het leggen in de zeebodem maakt de projectorganisatie gebruik van het Noorse kabellegschip Bourbon Skagerrak. Van Tankeren: “De kabel wordt aangeleverd in lengtes van 70 tot 150 kilometer op één trommel. Na het leggen begraaft een robot de kabel in de zeebodem. Door de zeebodem rond de kabel met zeewater te injecteren, ontstaat een sleuf waarin de kabel door zijn gewicht inzakt. De sleuf valt vanzelf dicht en beschermt de kabel voor vistuigen en ankers.”

Het lassen van de hoogspanningskabel gebeurt aan boord van de Bourbon Skagerrak. Het leggen gebeurt alleen buiten het stormseizoen, op weg naar Noorwegen kruist de kabel ongeveer twintig andere kabels en leidingen, zodat voorzichtigheid geboden is.

Van Tankeren verwacht dat het project oktober 2007 gereed is. Begin 2008 is de NorNed-kabel operationeel en beschikbaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels