nieuws

Nederlandse handelsmissie naar Louisiana

bouwbreed

scheveningen – Een Nederlandse delegatie van bedrijven gaat eind maart naar Louisiana, de staat die vorig jaar hard werd getroffen door de orkanen Katrina en Rita. De bedrijven, begeleid door staatssecretaris Schultz (waterstaat), willen op deze manier contracten binnenslepen voor de wederopbouw.

Initiatiefnemer voor de handelsmissie is het Nederlands Water Platform (NWP), een stichting waarin het bedrijfsleven en de overheid samenwerken in de watersector.

In een bijeenkomst met de Amerikaanse delegatie heeft het platform uit de doeken gedaan wat het Nederlandse bedrijfsleven heeft te bieden, zo zegt de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten B. van Eenennaam. “Het NWP en Rijkswaterstaat hebben al een tijdje plannen in de maak om naar Louisiana te gaan. Ik heb in Washington inmiddels enkele lijnen uitstaan. Daar heb ik gezegd: jullie moeten ons helpen zodat wij jullie kunnen helpen met de wederopbouw. Nu is het taak om Amerikaanse en Nederlandse bedrijven te matchen.”

NWP-voorzitter A. Kraaijeveld heeft inmiddels uitnodigingen doen uitgaan naar alle leden. “Bedrijven die interesse hebben, kunnen aangeven dat ze mee willen. Natuurlijk zijn er ook al Nederlandse bedrijven die in de VS aanwezig zijn. Die kunnen zich dan aansluiten.”

Schultz liet dinsdag weten dat ze direct na het Internationale Water Forum in Mexico – van 22 tot en met 26 maart – naar Louisiana afreist met een Nederlandse zakendelegatie.

Gouden kans

Toch is het verstandig om alvast de contacten te leggen, denkt H. de Jong van de Nederlandse ambassade. “Het is het juiste moment. Er is nu al een eerste bedrag van 4 miljard dollar. Wij hebben inmiddels begrepen dat de Japanners ook al hebben geïnformeerd. Er ligt een gouden kans voor het bedrijfsleven. De Amerikanen zijn nu hier en lijken enthousiast over onze manier van werken met water. Je moet het ijzer smeden als het heet is.” Kraaijeveld is het daarmee eens. Hij maakt zich niet zo druk om de Japanners: “De Amerikanen zijn erg goed met Nederland. Ze weten dat wij goede expertise hebben in engineering en bouwen. Daar moeten we gebruik van maken.”

De Amerikaanse delegatie toont zich verheugd over de aanstaande komst van de Nederlanders. “Ik hoop dat het een van de vele uitwisselingen is tussen onze twee landen”, zei de democratische senator M. Landrieu zichtbaar enthousiast. “Op deze manier kunnen de Amerikaanse en Nederlandse bedrijven op diverse vlakken samenwerken om de wederopbouw van onze staat zo goed mogelijk te laten verlopen. Onze aannemers zijn te klein en dus kunnen we de Nederlandse hulp zeer goed gebruiken.”

Er valt veel geld te verdienen. De kosten van de wederopbouw, dijkversterkingen en andere verdedigingswerken lopen in de tientallen miljarden dollars, schat de republikeinse senator D. Vitter. Ook hij ziet de Nederlandse bedrijven graag naar zijn staat komen. “Jullie hebben veel expertise. Daar moeten wij van profiteren.” Als voorbeeld noemt hij de Oosterscheldekering. Die ziet de republikein in principe al als verdediging voor de Amerikaanse kust liggen. “Daar kunnen wij de Nederlandse kennis goed bij gebruiken.”

Minister van Economische Zaken Brinkhorst gaat in februari naar de Washington om de Nederlandse aanpak van wateroverlast over het voetlicht te brengen. De bewindsman spreekt onder meer met Donald Powell, coordinator van het Witte Huis voor de wederopbouw van kuststaten.

Reageer op dit artikel