nieuws

Nederlandse Britten draaien voorspoedig

bouwbreed

londen – De Britse dochters van Nederlandse bouwers blazen een behoorlijk partijtje mee. Vooral de BAM-dochters HBG Construction en Edmund Nuttall halen behoorlijk wat werken van de markt.

HBG Construction heeft tussen december 2004 en november 2005 bijna een miljard pond (1,5 miljard euro) aan opdrachten binnengehaald. Daarmee prijkt de BAM-dochter op plaats tien, twee plaatsen lager dan een maand eerder. Carillion en Skanska zijn HBG voorbijgestreefd dankzij enkele grote projecten.

Gww-dochter Edmund Nuttall haalde bijna 450 miljoen euro aan werken in huis waarmee dit bedrijf op plaats 28 prijkt. Als beide BAM-bedrijven bij elkaar worden opgeteld dan zouden ze samen op plaats zeven staan, net boven Skanska maar achter grote jongens als Balfour Beatty (6 miljard) en Bovis Lend Lease (3,3 miljard). Ook Kier (2,4 miljard), Costain, 2,3 miljard) Morgan Sindall en Laing O�Rourke (beide rond de 2 miljard) staan nog boven de Hollanders.

In november zelf heeft HBG zeven projecten veroverd voor in totaal 120 miljoen euro. De helft daarvan is in de publieke utiliteitssector, de andere helft in de private. Edmund Nuttall kreeg vijf projecten gegund voor 47 miljoen euro.

Volker Wessels-dochter Fitzpatrick doet het ietsje bescheidener. Met dik 360 miljoen euro aan opdrachten in 12 maanden behaalt dit bedrijf plaats 32. In november komt het niet voor in de top 50.

De laagst genoteerde Nederlandse Brit is Heijmans-dochter Leadbitter die een kleine 270 miljoen euro binnensleepte. Daarmee staat het bedrijf drie plaatsen lagen dan Fitzpatrick. In november bereikt Leadbitter plaats 31 in de topvijftig nieuwe werken met vier projecten voor 18 miljoen. Van alle nieuwe werken in de afgelopen 12 maanden was 37 procent in de infrastructuur. Zo�n 28 procent werd gegund in de private utiliteitsbouw en 22 procent in de publieke utiliteitsbouw. Bij eentiende deel van de gegunde projecten ging het om woningen.

Voor de Nederlandse bouwers zijn de Engelse dochters veelal strategische aankopen geweest. Behalve dat Engeland een grote markt is, is het ook een vooruitstrevende markt op het gebied van nieuwe contracten.

Zo is Groot-Brittannië de bakermat van de zogenoemde Private Financed Initiative, een zusje van publiek-private samenwerking dat in ons land nog steeds maar mondjesmaat van de grond komt. De Nederlandse bouwers gebruiken echter wel al de kennis die in Engeland is opgedaan op dit gebied.

Reageer op dit artikel