nieuws

Nederland moet investeren in flexibele zonnecellen

bouwbreed

arnhem – Het gevaar bestaat dat Nederlandse kennis over flexibele zonnecellen naar het buitenland verdwijnt. Dat zegt N. van Andel, voormalig hoofd onderzoek bij Akzo Nobel. Hij vindt dat partijen in Nederland in deze technologie moeten investeren.

Volgens Van Andel is het bijzonder ernstig als de kennis van deze technologie niet in ons land blijft. Chemieconcern Akzo Nobel bevestigt dat het al enige tijd op zoek is naar een partner voor dit product, sinds Shell eind 2004 uit een samenwerkingsproject stapte.

Volgens projectleider G.J. Jongerden van Akzo Nobel is het de bedoeling om op korte termijn een Nederlandse of buitenlandse partner te vinden. “De ontwikkeling van de technologie van flexibele zonnecellen op rol is zo goed als gereed. Wij moeten nu naar het stadium van productie en opschaling, zodat we de zonnecellen echt op de rol kunnen gaan leveren, maken en testen in toepassingen.”

Een partner moet van Akzo Nobel wel garanties bieden op de voorzetting van het zonnefolieproject. Jongerden kan echter nog niet aangeven welke rol Akzo Nobel in de toekomst bij deze ontwikkeling zal vervullen.

Van Andel was lange tijd hoofd onderzoek bij Akzo Nobel en leidde het project van de flexibele zonnecellen. De insteek is altijd geweest dat het product moest leiden tot een kostprijs van zonnestroom van 10 eurocent per kWh.

Als de opschaling die is gepland, kan worden uitgevoerd, komt dat punt binnen bereik, zo zeggen Van Andel en Jongerden. In de flexibele zonnecellen wordt slechts een uiterst dunne laag silicium van minder dan 1 micron gebruikt.

In harde zonnecellen zorgt een relatief veel dikkere laag silicium voor de stroomopwekking. Daardoor zijn flexibele zonnecellen in potentie een stuk goedkoper, al wekken ze per vierkante meter ook minder elektriciteit op dan de dikkere harde zonnecellen. Bovendien zijn de flexibele lichtgewicht zonnecellen makkelijker te integreren in bijvoorbeeld dak- en gevelelementen.

Reageer op dit artikel