nieuws

Multiplex wilde bewust Hollandia binnenhalen

bouwbreed Premium

londen – De hoofdaannemer van het Londense Wembley-stadion, het Australische bouwconcern Multiplex, was al in het voorjaar van 2004 van plan de onderaannemer voor staalwerken Cleveland Bridge weg te pesten en te vervangen door Hollandia uit Krimpen aan den IJssel.

Volgens Cleveland zou het staalwerk Multiplex daardoor aanzienlijk meer kosten dan wanneer met de oorspronkelijke partner was doorgegaan. Dat staat volgens het Britse bouwvakblad Construction News in de stukken die Cleveland Bridge heeft gedeponeerd bij een speciale rechtbank in Londen.

Op 25 april begint bij dit Technology and Construction Court de rechtszaak tussen Multiplex en het Britse staalbedrijf, die elkaar over en weer met miljoenenclaims om de oren slaan nadat Cleveland anderhalf jaar geleden door Multiplex werd vervangen door Hollandia. Sinds die verandering heeft Multiplex gemeld dat het door hogere staalkosten zeker 100 miljoen euro verlies zal leiden op het project.

Cleveland beschuldigt Multiplex er van dat het er vanaf april 2004 bewust naar toe werkte dat �wij onder de druk zouden bezwijken.�

Cleveland werd onmisbaar geacht voor het oprichten van de hoge boog over het nieuwe stadion maar zou daarna door hoge financiële claims onder druk worden gezet.

Die claims hadden onder meer betrekking op het gebruik van ongeschikt beton voor de fundering van de boog, iets waar Multiplex volgens Cleveland wel degelijk van op de hoogte was.

“Multiplex was zich ervan bewust dat het heel moeilijk zou zijn de boog zonder ons omhoog te brengen en koos daarom voor een �Armageddon plan� om ons weg te krijgen”, stelt Cleveland. Het bedrijf heeft de rechtbank onder meer e-mails van het management van Multiplex overlegd, zo meldt Construction News.

Reageer op dit artikel