nieuws

Metaaldiefstal kost ProRail miljoenen

bouwbreed

Metaaldiefstal langs het spoor kost ProRail miljoenen. Over 2006 bedraagt de schadepost 10 tot 15 miljoen euro. Dit bedrag is exclusief declaraties van reizigers die uren vertraging opliepen.

“Die kosten hebben we niet in beeld”, meldt Eric Drent van ProRail. Ook de NS heeft geen gespecificeerde declaratiecijfers voorhanden. Ondanks een licht dalende koperprijs is het stelen van koperen spoorkabels aan de orde van de dag. De laatste drie maanden van 2006 kreeg ProRail 167 meldingen van metaaldiefstal binnen. Drent kan niet zeggen of er sprake is van een toename. Eerder meldde de KLPD aan Cobouw 91 aangiften over de eerste 9 maanden van 2006. Een onderling verband tussen de cijfers is er niet. “Meerdere meldingen worden vaak gebundeld in één aangifte”, aldus Drent.

MRF

“De financiële schade als gevolg van diefstal is hoger dan de waarde van het gestolen materiaal zelf”, meent Johan van Peperzeel voorzitter van de MRF (Metaal Recycling Federatie). Hij voorziet dat de koperplaag aanhoudt zolang de koperprijs ‘exorbitant’ hoog blijft. En: hoe meer publiciteit, hoe meer lieden wakker worden. “De koperkoers op de LME (London Metal Exchange) is nu 4,5 euro per kilo. Dat is het dubbele van een aantal jaren geleden.” Volgens Van Peperzeel ontvreemden dieven ook meer en meer roestvast staal en aluminium. De voorzitter van de MRF beschouwt koperdiefstal als een Europees probleem en denkt dat het gestolen waar direct over de grens wordt gebracht. Koperdiefstal, “vooral in kofferbakpartijtjes”, valt volgens Van Peperzeel amper te bestrijden. “Een identificatieplicht zou kunnen helpen, maar dan moet die wel gelden voor de gehele branche. In dat geval moet de overheid als handhaver optreden.” Overigens benadrukt hij dat honderdduizenden transacties tussen koper en opkoper gewoon goed gaan.
Sinds twee jaar heeft de MRF een meldpunt waar bestolen bedrijven of particulieren hun diefstal kunnen melden. Aan de hand van foto’s en beschrijvingen zijn op die manier meerdere zaken opgelost. Nederland telt ongeveer duizend bedrijven in de metaalverwerkingsbranche. De 160 bedrijven die de MRF vertegenwoordigt ,hebben een marktaandeel van 90 procent. De MRF royeert leden die bewust partijen van koperdieven opkopen.

Reageer op dit artikel