nieuws

Marktpartijen mogen zelf toekomst knoop Joure bepalen

bouwbreed

Met heldere doelstellingen, een plafondbedrag en een situatieschets mag de markt bepalen hoe knooppunt Joure er de komende veertien jaar uit komt te zien.

Rijkswaterstaat, de provincie Friesland en de gemeente Skarsterlân bereiden een uitdagende maar lastige aanbesteding voor. De oplossing moet tot 2020 files rondom de rotonde bestrijden en de veiligheid verbeteren. Onduidelijk is het uiteindelijke prijskaartje dat aan de innovatieve bouwopdracht hangt, maar het plafondbudget bedraagt 16 miljoen euro.
“Bij de filemeldingen is dit de enige plek in Friesland die wordt genoemd”, merkt Sieds Hoitinga namens de provincie op. Hij denkt dat een programma van eisen alleen niet volstaat. De kans dat de uiteindelijke bouwer wordt opgezadeld met maatregelen tegenover niet gehaalde doelstellingen is daarom aanwezig. “Heel aardig om te proberen, maar we moeten ons wel realiseren dat dit nog niet is vertoond. Er zitten haken en ogen aan”, aldus Lourens Bergsma. Namens de gemeente werkt hij bijna dagelijks aan de aanbesteding die rond mei op de markt moet komen. Voordat het zover is, moet de gemeenteraad geld vrijgeven voor een plan dat ze niet kent. Bergsma voorziet dat die discussie (rond maart) knap lastig wordt. Bovendien wil de gemeente dat ook een oplossing wordt gevonden voor het sluipverkeer rondom Joure-Oost. Bert van der Meulen van Rijkswaterstaat Noord-Nederland noemt het project vrij uniek omdat drie partijen onderhandelen over de uiteindelijke doelstellingen. “We zijn er nog lang niet. We moeten het eerst nog met elkaar eens worden.” Toch verwacht hij dat het wel goed komt. Innovatief
“Of het Noorden innovatiever is met contracten? Nee, dat denk ik niet, maar er moet hier wel extra hard worden geknokt om een project te realiseren. We krijgen niet per definitie geld vanuit Den Haag”, aldus Van der Meulen.

Reageer op dit artikel