nieuws

Leges omgevingsvergunning twistpunt in het kabinet

bouwbreed

den haag – Minister Dekker (VROM) krijgt in het kabinet vooralsnog de handen niet op elkaar om de deur naar een verevening van de gemeentelijke leges open te zetten.

Het kabinet spreekt vandaag over de omgevingsvergunning van VROM, die vanaf 2008 verschillende bestaande vergunningen samenvoegt. Voor een deel van deze vergunningen, zoals de milieuvergunning, hoeven aanvragers geen leges te betalen. Aan andere aanvragen, bijvoorbeeld de bouwvergunning kleven wel kosten. Vorig jaar inden de gemeenten 379 miljoen euro aan bouwleges. De hoogte van de heffing kan per gemeente sterk verschillen, tot wel 300 procent. Volgens de plannen van Dekker zullen aanvragers van de toekomstige omgevingsvergunning één keer leges moeten betalen. Ook bij de omgevingsvergunning is het aan de gemeente om de hoogte van het tarief vast te stellen. Dekker creëert echter in haar voorstel de mogelijkheid om de gemeenten alsnog aan banden te leggen mocht blijken dat de tarieven de spuigaten uitlopen.

Dit voorstel van Dekker stuit op fikse weerstand van minister Remkes. Volgens ingewijden vindt Binnenlandse Zaken dat VROM hiermee zijn boekje te buiten gaat. De legesheffing is een zaak van de gemeenten en uiteindelijk dus van zijn ministerie van Binnenlandse Zaken.

Reageer op dit artikel