nieuws

Kwestie Reesink kost Apeldoorn wethouders

bouwbreed

apeldoorn – De zeven wethouders van de gemeente Apeldoorn zijn tijdens een beladen raadsvergadering in de nacht van donderdag op vrijdag collectief opgestapt. Ze nemen daarbij de verantwoordelijkheid op zich voor het al jaren slepende conflict met handelsonderneming Reesink.

Het college blijft van mening dat het in de kwestie naar eer en geweten heeft gehandeld, aldus loco-burgemeester Van der Tas.

Twee weken geleden werd het rapport van een onafhankelijke raadscommissie gepresenteerd die de zaak heeft onderzocht. De commissie concludeerde onder meer dat het college de schijn heeft gewekt de bouwvergunning voor een nieuw kantoor van het handelsbedrijf op oneigenlijke gronden te hebben tegengehouden.

De gemeenteraad nam de conclusies van de commissie over, maar vroeg niet om het vertrek van de wethouders van CDA, VVD, PvdA en Leefbaar Apeldoorn. Burgemeester G. de Graaf noemde de afgelopen twee weken de moeilijkste uit de bestuurlijke carrires van de leden van het college. “Het is zuur dit college in het zicht van de haven te zien stranden.”

Het handelsbedrijf Reesink besloot in 1996 haar activiteiten van Zutphen te verplaatsen naar Apeldoorn. In de daarop volgende jaren kwamen gemeente en Reesink tegenover elkaar te staan in een reeks van juridische procedures. De gemeente maakte uiteindelijk ten onrechte een eerder gemaakte intentieovereenkomst met het bedrijf ongedaan, concludeerde de rechtbank in Zutphen in 2001. Een schadeprocedure tegen de gemeente loopt nog. Het gaat daarbij naar schatting om enkele miljoenen euro�s. (anp)

Reageer op dit artikel