nieuws

Kwart van bouwbedrijven werkt met illegalen

bouwbreed Premium

den haag – Ruim een kwart van de bouwbedrijven heeft met illegalen gewerkt. Dat geven de bedrijven zelf toe. Daarnaast controleert meer dan de helft niet altijd de identiteitspapieren van arbeidskrachten die in dienst worden genomen.

In totaal hebben ruim 13.500 bouwbedrijven met illegalen gewerkt. Het gaat om 28 procent van het totaal aantal bouwbedrijven. Dat blijkt uit het onderzoek �Naleving van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav): een eerste onderzoek onder werkgevers�, dat in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken is gedaan. Het onderzoek is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) heeft zich als doel gesteld dat illegale arbeid in risicovolle sectoren, zoals de bouw, in 2008 tot onder de 15 procent is teruggebracht. Van Hoof verwacht dat het aantal overtredingen zal afnemen door een hardere aanpak van illegale arbeid. Zo zijn de boetes voor werkgevers vorig jaar verhoogd tot 8000 euro per illegale werknemer. Ook het aantal controles van de Arbeidsinspectie is verdubbeld. De effecten hiervan zijn nog niet in het onderzoek verwerkt. “Dit onderzoek is een ijkpunt voor wat er nog moet gebeuren”, aldus Van Hoof.

Het onderzoeksbureau Regioplan Beleidsonderzoek benaderde bijna vierduizend werkgevers, in het voorjaar van 2005, uit verscheidene sectoren die op basis van anonimiteit werden geënquêteerd over illegale arbeid tussen het voorjaar van 2004 en 2005. Van alle onderzochte bedrijfstakken stak de bouwwereld – met 28 procent van de bedrijven die met illegale arbeiders werken – er met kop en schouders bovenuit. Er werden in totaal 386 bouwbedrijven, van klein tot groot, ondervraagd.

De respondenten zelf denken dat een op de vijf bedrijven binnen de bouw de Wav overtreedt. Van alle ondervraagden weet meer dan de helft (52 procent) in elk geval zeker dat het binnen de branche gebeurt.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 9 procent (4550 bedrijven) van de bouwbedrijven gebruik maakt van aannemers, uitzendbureaus of onderaannemers waarvan men vermoedt dat ze malafide zijn.

In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft Van Hoof wel dat er “veel is aan te merken” op de betrouwbaarheid en de exactheid van de onderzoeksresultaten. “Er moet wel een slag om de arm worden gehouden. Maar het onderzoek geeft wel enig inzicht in het naleven van de Wet arbeid vreemdelingen.” Om de betrouwbaarheid te toetsen, wordt het onderzoek eind 2006 herhaald.

Reageer op dit artikel