nieuws

Klem zet veiligheidshek zonder schade vast aan stalen kolom

bouwbreed Premium

den haag – De markt biedt nog geen klem om aluminium veiligheidshekken te bevestigen aan stalen kolommen, leerde R. Weusthof van het gelijknamige staalconstructiebedrijf uit Tubbergen.

Aannemers bedenken vaak zelf constructies met bijvoorbeeld steigerklemmen. Niet zelden beschadigen die na veel improviseren vanwege de ontbrekende pasvorm van de kolommen. Weusthof maakte op verzoek van een aannemer een passende klem uit elektrolytisch verzinkt staal. Die wordt om het horizontale vlak van een I-profiel gezet en binnen 5 seconden vastgedraaid.

De klem is bedoeld voor profielen van IPE 120 tot en met HE 240. Veel kracht hoeven de klemmen in beginsel niet te weerstaan, aldus Weusthof, omdat ze alleen maar de aluminium hekken op hun plaats moeten houden.

De praktijk leert dat de klemmen in voorkomende gevallen een gewicht van ruim 200 kilo kunnen dragen. De valbeveiligingen kunnen tijdens het inschalen of storten blijven zitten omdat ze geen contact maken met de verdiepingvloer.

Reageer op dit artikel