nieuws

Klas maakt plaats voor appartement

bouwbreed Premium

den haag – De herindeling van een school in een appartementengebouw heeft nog het meeste weg van een puzzel. De lange gangen lenen zich weliswaar voor galerijwoningen maar als daar geen behoefte aan is, moet de architect, zoals bij de Van der Parraschool in Den Haag, creatief gebruik maken van centrale ruimten, trappenhuizen en een extra verdieping.

De Van der Parraschool uit 1925 van architect Dirk Roosenburg stond op de nominatie voor sloop, maar bleef na buurtacties toch behouden. De gemeente zocht daarop contact met architectenbureau Rappange en Partners om te laten onderzoeken of het ombouwen van de school naar appartementengebouw haalbaar was.

Kees Doornenbal, directeur architect van Rappange en Partners: “Het was een grote opgave omdat de Van der Parraschool een langgerekt gebouw is met twee trappenhuizen aan de kopgevels en daartussen lange gangen.” Uit onderzoek bleek bovendien dat aan galerijwoningen geen behoefte bestond, reden waarom Doornenbal koos voor zeven maisonnettes in het centrale gedeelte en acht appartementen op de koppen van het gebouw.

Buitenruimte

Een tweede lastige opgave was de eis voor buitenruimten. Doornenbal: “Voor de woningen op de begane grond leverde dat uiteraard geen probleem op. Voor de bovengelegen woningen is een oplossing gevonden in dakterrassen.”

Om ruimte te winnen was een extra verdieping nodig. Daarvoor kon Doornenbal gebruik maken van de kapconstructie die de oorspronkelijke architect ooit tekende, maar die nooit werd uitgevoerd. Dat idee stuitte echter op bezwaren bij de welstand die een terugwijkende dakopbouw in afwijkende structuur wenste. Uiteindelijk kon Doornenbal zich geheel vinden in dit advies, omdat de terugwijkende constructie ruimte voor de dakterrassen opleverde. Voor de uitvoering van de opbouw koos hij een duurzame zinken bekleding. Om de opbouw te laten aansluiten bij de bestaande bouw heeft Doornenbal dezelfde brede goten in zijn ontwerp opgenomen.

Geluidwerendheid

Een volgend probleem waar de architect op stuitte was het geluid. “Met gemetselde binnenmuren en steens binnenspouwbladen in combinatie met lichte betonnen vloeren konden we nooit aan de vereiste geluidwerendheid komen”, aldus Doornenbal.

Op advies van Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs bouwt aannemersbedrijf Kanters Renovatie uit Barendrecht nu doos-in-doos constructies om contact- en flankeergeluid uit te sluiten. Hierbij krijgen de vertrekken zwevende vloeren, voorzetwanden bij de gevels en binnenmuren en verlaagde plafonds. De betimmering van de woningen gaat weliswaar ten koste van de binnenruimte, maar met een gemiddelde oppervlakte van 110 vierkante meter blijven de woningen aan de ruime kant in vergelijking met woningen in de directe omgeving.

Het behoud van het gebouw was niet vanzelfsprekend omdat aan de voormalige school geen monumentenstatus was toegekend. Het voordeel daarvan was dat de aannemer de stalen kozijnen, die in slechte staat verkeerden, mocht vervangen door aluminium kozijnen. Doornenbal: “Daar ben ik heel gelukkig mee want staal is veel onderhoudsgevoeliger en bovendien problematischer wat betreft de isolerende eigenschappen en tochtwering”. De oude verdeling van de ramen is wel overgenomen teneinde het karakter van het gebouw niet al te zeer aan te tasten.

Kanters Renovatie levert de Van der Parraschool in het tweede kwartaal op.

Reageer op dit artikel