nieuws

Het Oosten ontvangt Gouden Baksteen voor bouwproductie

bouwbreed Premium

amsterdam – Woningcorporatie Het Oosten heeft het afgelopen jaar in Amsterdam de meeste nieuwe huizen gebouwd en daarmee de Gouden Baksteen in de wacht gesleept.

De trofee wordt jaarlijks uitgereikt door Nul20, een blad dat in de regio verschijnt voor mensen die actief zijn in de wereld van de volkshuisvesting.

Met 496 opgeleverde woningen verzorgde Het Oosten vorig jaar 17 procent van de totale Amsterdamse productie. Een jaar eerder was de winnaar nog Eigen Haard, met 319 woningen.

Voor Het Oosten tikte vooral de oplevering van het project De Drie Wachters in Osdorp flink aan. Dit was goed voor 243 woningen, waarvan 44 procent in de sociale huursector. BPF-Bouwinvest en IBC bezetten de tweede en derde plaats met respectievelijk 412 en 197 opgeleverde woningen in 2005.

Commercieel

Soms zijn bij een project meerdere opdrachtgevers betrokken. In die gevallen werden de aantallen woningen evenredig over het aantal participanten verdeeld.

“De prijs is begin 2002 ingesteld toen de bouwproductie ontzettend in het slop zat”, licht Nul20-hoofdredacteur F. van der Molen toe.

Bij de beoordeling wordt – anders dan bij de vele al langer bestaande architectuurprijzen – uitsluitend naar aantallen gekeken. Dit onder het motto “kwantiteit is ook een kwaliteit”, zo verklaart hij. “Nieuw is deze keer nog dat er in de topdrie ook twee commerciële ontwikkelaars staan.”

Reageer op dit artikel