nieuws

Herontwikkeling Binckhorst kost twee miljard euro

bouwbreed

den haag – Omdat Den Haag alleen de transformatie van bedrijventerrein de Binckhorst niet van de grond krijgt, gaat de gemeente een publiek-private samenwerking aan met Rabo Vastgoed en BPF Bouwinvest. De intentie-overeenkomst voor de 2 miljard euro kostende operatie wordt binnenkort getekend.

“Een ruwe diamant”, noemt economisch wethouder P. van Woensel de Binckhorst. “Qua complexiteit, maar ook qua omvang en maatschappelijk belang wordt het de grootste binnenstedelijke herstructurering van Nederland”, zegt hij terwijl hij de plannen toelicht voor de komende vijftien tot twintig jaar.

In die periode moet het nu nog versnipperde voornamelijk industriële gebied van 96 hectare worden “geslepen” tot een aantrekkelijke binnenstedelijke plek met leisure en cultuur waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Nu nog telt het gebied driehonderd bedrijven met zeker honderd eigenaren. Circa 25 milieubelastende bedrijven moeten verhuizen naar andere locaties zoals de Grote Driehoek in Pijnacker-Nootdorp.

Ongeveer de helft van het totale oppervlak van 96 hectare wordt herontwikkeld door sloop en nieuwbouw. Er komen vijfduizend nieuwe woningen, waarvan 30 procent in de sociale sector. Het aantal arbeidsplaatsen (nu 11.500) moet toenemen met drie- tot vierduizend. Er komt circa 85.000 vierkante meter extra kantoorruimte (nu 218.000) en de bereikbaarheid wordt verbeterd door een nieuwe tramlijn, een nieuw NS-station en de aanleg van het Trekvliettracé, waarvoor momenteel de mer-procedure loopt. Gaat dat volgens plan, dan kan over anderhalf tot twee jaar de eerste paal in de grond.

Reageer op dit artikel