nieuws

Hergebruik hoort bij duurzaam bouwen

bouwbreed

den haag – Nieuwe woningen bouwen met tweedehands materialen is een noodzaak. Dat vindt althans directeur R. Gort van Bouwcarrousel BV. De afvalberg wordt volgens hem anders onafzienbaar.

Bouwcarrousel merkt in de praktijk dat het aanbod van herbruikbare materialen groot is. Het bedrijf zal de komende jaren bijvoorbeeld uit het sloopaanbod van woningbouwvereniging Vestia Den Haag minimaal 250 woningen per jaar strippen van herbruikbare bouwmaterialen. Daartoe is vorige week een overeenkomst getekend die loopt tot en met 2008.

“Bouwen met duurzame materialen is niet genoeg om ons probleem met bouwafval op te lossen. In mijn visie hoort daar ook hergebruik bij,” zegt Gort.

Samen met studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde Bouwcarrousel de modulaire Ecoflex-woning. Gort: “Het gebouw is in eerste instantie geschikt als goedkope vakantiewoning die de gebruiker zelf kan bouwen.” Het huis bestaat uit strobalen, leemstenen en herbruikbare bouwmaterialen uit sloopprojecten.

Deuren, kozijnen, dakpannen, vloerdelen, badkuipen en andere losse onderdelen van sloopwoningen gaan naar een werkplaats waar Bouwcarrousel ze repareert en opknapt of direct verstuurt naar afnemers in binnen- en buitenland. Een flink aantal producten levert Bouwcarrousel kosteloos aan gebieden die zijn getroffen door natuur- of oorlogsgeweld.

Woningbouwvereniging Vestia werkt al sinds 2000 met Bouwcarrousel samen, onder andere bij de herstructurering van Spoorwijk in Den Haag. Het dichtzetten, demonteren en voorslopen door Bouwcarrousel blijkt minder belastend voor het milieu dan de traditionele werkwijze. Het aanbod aan goedkope en goede tweedehands bouwmaterialen levert namelijk veel besparingen op. Ook zorgt het voor extra werkgelegenheid.

De Ecoflex-woning bestaat uit een kern van gemetselde leemstenen en dragende wanden van houtskelet met strobalen. De maatvoering wordt bepaald wordt door het aanbod van de toegepaste hergebruikte producten. In het woningontwerp wordt hiermee rekening gehouden. Flexibiliteit is ingebouwd in de afmetingen van raamkozijnen, deurkozijnen en keukenblokken en wanden kunnen dicht worden gemaakt of open gehouden. De woning is modulair van opbouw. Daardoor kunnen na de oplevering vrij eenvoudig nog modules worden bijgeplaatst, zodat de woning kan worden uitgebreid indien dit later wordt gewenst.

Gort rekent voor dat de totale investering voor de Ecoflex-woning op 51.000 euro ligt.

Het concept is ook toepasbaar voor uitbreidingen van bestaande woningen. Door de lichte constructie kan het concept zelfs worden gebruikt voor het optoppen van flats. Mits voorzien van leemstuc kan worden voldaan aan de brandveiligheidseisen van het Bouwbesluit. Gort is in gesprek met de gemeente Den Haag om het principe ook toe te passen binnen een bestaand casco of gebouw. “Geef me een gebouw en ik zorg voor duurzame projectontwikkeling.”

Reageer op dit artikel