nieuws

Grote bouwer zet kleinbedrijf onder druk

bouwbreed

zoetermeer – In de burgerlijke- en utiliteitsbouw (b&u) moet het midden- en kleinbedrijf (mkb) hard concurreren met de grote branchegenoten. Dat meldt het EIM, een onderzoeksbureau voor het mkb.

De felle concurrentiestrijd hangt volgens de onderzoekers samen met het inzakken van de nieuwbouwmarkt. Hierdoor heeft het grootbedrijf zich toegelegd op onderhouds- en renovatiewerk, een markt waarop traditioneel altijd het midden- en kleinbedrijf domineert. De druk op de markt wordt verder opgevoerd door het grote aantal starters in de sector.

De sector is door de sterke competitie tussen met name groot- en kleinbedrijf volgens het EIM op één na de de meest concurrerende van Nederland. Alleen de vervoerders die zich concentreren op transport over land leveren een fellere strijd, zo blijkt uit de index die het onderzoeksbureau heeft opgesteld. In de transportsector ligt de graadmeter op 58 punten terwijl de b&u daar met 54 punten iets onder zit.

Architecten- en ingenieursbureaus hebben beduidend minder last van hun branchegenoten. De adviseurs van de bouwsector horen met 47 punten tot de vijftien sectoren met de minste concurrentie. De hotelsector scoort volgens het EIM het laagst. Voor de branche blijft de index die een indicatie geeft van de heersende concurrentie op 40 punten hangen.

In de grond-, weg- en waterbouw (gww) is de concurrentiedruk vergelijkbaar met die van de b&u. De competitie wordt alleen niet veroorzaakt door verschuivingen in de markt, maar door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) die de sector sinds de parlementaire enquête naar fraude in de bouw stevig op de korrel heeft genomen.

Als het om concurrentiedruk gaat ziet het EIM een belangrijke rol weggelegd voor de Nma. De onderzoekers constateren dat sectoren waar de mededingingsautoriteit weinig aandacht aan besteedt, bijvoorbeeld speur- en ontwikkelingswerk en de artistieke sector, ook een lage concurrentiedruk hebben.

Concurrentie

Binnen de bouwsector hebben de toeleveranciers volgens het onderzoek van het onderzoeksbureau van het mkb het minste last van concurrentie.

De hout- en bouwmaterialenindustrie scoort op de index 48 punten, ruim 10 procent lager dan in de b&u.

In de installatiesector is de concurrentiedruk te vergelijken met die voor bouwbedrijven. De index van het EIM staat voor deze branche op 53 punten.

Reageer op dit artikel