nieuws

Groot verzet tegen uitbreiding van vliegveld Lelystad

bouwbreed Premium

Staatsbosbeheer verzet zich tegen de toekomstige uitbreiding van vliegveld Lelystad. Volgens de natuurbeheerder maakt het ministerie van Verkeer en Waterstaat een grote fout omdat de rust in het natuurgebied de Oostervaardersplassen ernstig wordt bedreigd door de nieuwe vliegroutes.

Staatsbosbeheer en Natuur en Milieu Flevoland hebben gisteren aangekondigd dat zij zich niet neerleggen bij de nieuwe vliegroutestructuur voor de luchthaven zoals die vorige maand door Verkeer en Waterstaat is vastgesteld. Volgens de natuurbeheerder is de nieuwe opzet van de vliegroutes inderdaad overzichtelijker en wordt het stedelijk gebied gespaard, maar zijn de Oostvaardersplasssen duidelijk de dupe.
De natuurbeschermers denken dat grotere vliegtuigen als Boeings 737 die op Lelystad gaan landen de rust in het beschermde natuurgebied verstoren. Volgens Staatsbosbeheer is er een alternatieve route bij de regionale luchthaven mogelijk die zowel het stedelijk gebied als het natuurgebied ontziet. De natuurbeheerder zal er bij de overheid op aandringen dit alternatief goed te onderzoeken. Gebeurt dit niet, dan wil Staatsbosbeheer dit voorjaar in de mer-procedure een stokje steken voor de geplande uitbreiding.
Het vliegveld Lelystad maakt deel uit van de Schiphol Groep en zal steeds meer vluchten met grotere vliegtuigen en helikopters voor zijn rekening gaan nemen. Het is de bedoeling dat er rond 2010 jaarlijks 2,5 miljoen passagiers Lelystad Airport kunnen aandoen. De luchthaven zal daarmee de andere regionale luchthavens die voorbijstreven.

Reageer op dit artikel