nieuws

Goedkope woningen tegen vergrijzing

bouwbreed

schagen – De gemeenten in de Kop van Noord-Holland gooien een nieuw wapen in de strijd tegen de dreigende vergrijzing van het gebied: de bouw van goedkope huurwoningen.

De gemeenten zien dit als de enige mogelijkheid om jongeren voor de regio te behouden. Als starters op de woningmarkt maken zij onder de huidige omstandigheden geen kans.

Minstens 30 procent van de woningen die tot 2015 moeten worden gebouwd, moet daarom tot de �goedkope� sociale sector behoren, met huurprijzen tot maximaal 509 euro per maand en koopprijzen die de 160.000 euro niet overstijgen.

De gemeenten Texel, Den Helder, Anna Paulowna, Zijpe, Wieringen, Wieringermeer, Niedorp, Schagen en Harenkarspel hebben dit vastgelegd in de Regionale Woonvisie. Volgens de gezamenlijke visie zijn de afgelopen jaren veel te weinig huizen gebouwd voor de minst draagkrachtigen. Daardoor is het voor starters bijzonder moeilijk een woning te huren of te kopen.

Het gevolg daarvan is dat de jongeren wegtrekken weg uit de regio die dan ook sterkt vergrijst. In de komende 25 jaar wordt een verdubbeling van het aantal ouderen verwacht. Dat verhoogt behalve de �zorgvraag� ook de toch al grote behoefte aan woonruimte voor kleine huishoudens.

Reageer op dit artikel