nieuws

Geldboete Heijmans na belastingontduiking

bouwbreed

rosmalen – Heijmans Wegenbouw is door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een geldboete van 95.000 euro wegens belastingontduiking en valsheid in geschrifte. De gemeente Etten-Leur kreeg dezelfde straf opgelegd van het hof.

De straffen hebben betrekking op de aanleg van een sportpark in Etten-Leur meer dan acht jaar geleden. Daarbij zou de gemeente en het bouwbedrijf middels een belastingtruc enkele miljoenen guldens te weinig aan belasting hebben betaald.

In de ogen van het hof handelde de gemeente volgens �een welbewust opgesteld plan� en met �een vals document�. Bovendien heeft de gemeente “met uitoefening van commerciële druk geëist dat aannemer Heijmans de strafbare feiten mede zou plegen”, aldus het gerechtshof.

De rechtbank van Breda kwam in 2003 al tot een bewezenverklaring. Het hof beperkte de eerder opgelegde boete van 200.000 euro uiteindelijk tot 95.000 euro, hoofdzakelijk omdat de strafzaak zich al zolang voortsleept. Heijmans NV werd door de rechters vrijgesproken van alle betrokkenheid. Een 58-jarige belastingadviseur kreeg een boete van 9500 euro opgelegd.

Heijmans, dat altijd heeft ontkend schuldig te zijn, kon gisteren niet aangeven of er cassatie zal worden ingesteld tegen het arrest. “Wij beraden ons daar nog over”, aldus woordvoerder F. Janssen.

De gemeente Etten-Leur heeft wel onmiddellijk beroep aangetekend. “Het OM verwijt de gemeente fiscaal niet zorgvuldig te hebben gehandeld. Wij zijn echter nog steeds van mening dat we, door het opvolgen van fiscale adviezen van gerenommeerde externe adviseurs, wel zorgvuldig volgens de btw-wetgeving hebben gehandeld”, aldus de gemeente in een reactie op de uitspraak.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels