nieuws

Gebrek aan risicobeheersing drukt groei Deense bouw

bouwbreed Premium

kopenhagen – De rendementen in de Deense bouwbranche vertonen een opgaande lijn, maar blijven nog ver achter bij die van andere branches. Dat constateert werkgeversbond Dansk Byggeri.

Eén van de oorzaken is volgens de bond de gebrekkige risicobeheersing bij veel aannemers. Een enkel project kan daardoor een overigens positieve ontwikkeling van de financiële cijfers volledig in het honderd schoppen. Niettemin zit het gemiddelde rendement bij de leden al een aantal jaren achtereen in de lift.

In 2003 was het rendement 2,2 procent en in het jaar daarop 3,2 procent. De prognoses voor 2005 beloven een verdere verbetering. Ondanks de opgaande lijn schreef in 2004 nog 16 procent van de bedrijven rode cijfers en 3 procent was er zodanig slecht aan toe dat sprake was van insolventie. Eén en ander duidt er volgens Dansk Byggeri op dat de bedrijfstak onveranderd bezig is met een afvalrace. Verliesgevende projecten zijn buitengewoon moeilijk terug te verdienen bij het huidige niveau van de gemiddelde dekkingsbijdrage (verkoopprijzen minus variabele kosten).

Projectjournaal

Concreet was dit cijfer voor de branche in 2004 15,5 procent. Meer aandacht voor risicobeheersing komt daardoor hoog op de agenda bij de bond, die in dat kader aan de bedrijven alvast een administratief instrument heeft ontwikkeld om de verbetering erdoor te krijgen. Het gaat daarbij om een projectjournaal, dat de betrokkenen moet dwingen stelselmatig stelling te nemen tegenover tijdens het bouwproces opduikende risicofactoren.

Reageer op dit artikel