nieuws

Eerste opdracht groot drijvend hotel in Mexico

bouwbreed Premium

Het Zweedse bedrijf Oceanic Creations AB heeft de eerste grote opdracht binnen voor de bouw van een groot drijvend hotel van een op plastic gebaseerde composiet die oorspronkelijk alleen werd toegepast in de defensie-industrie. Het project betreft een luxe hotel dat komt te liggen uit de kust van Calcun in Mexico.

De fabricage van de elementen en de samenstelling vindt plaats in de fabriek van Oceanic Creations in het Bulgaarse Varna. De constructie bestaat qua vormgeving uit twee Mayapiramides met 452 kamers en een eigen waterwinningsinstallatie. De bouwkosten bedragen 160 miljoen euro.
De composiettechnologie hebben Oceanic Creations-oprichter en eigenaar Ronny Nordell gekocht van het Zweedse marinebedrijf Kockums, sinds enkele jaren onderdeel van het Duitse staalconcern ThyssenKrupp. De licentieovereenkomst over de toepassing kwam afgelopen herfst tot stand. Kockums zelf past de composiet toe bij de bouw van marinevaartuigen en daarom kon het patent op het materiaal uit overwegingen van geheimhouding lange tijd niet worden vrijgegeven voor civiele productiedoeleinden.
De composiet heeft volgens de partners echter een serie buitengewoon gunstige eigenschappen die juist ook toepassing in de civiele bouw aantrekkelijk maken. Zo is het niet alleen een uiterst sterk materiaal, bijna onverwoestbaar, maar heeft het ook een zeer groot isolerend vermogen, terwijl ook de milieu- en onderhoudsvoordelen er niet om liegen, zo meent Oceanic Creations te kunnen stellen. Omtrent het productieprocédé van de compositie is echter buiten Kockums en de licentiehouder vanwege de geheimhouding officieel niets bekend.
Behalve het drijvende Mayahotel heeft Oceanic Creations diverse andere kant en klare bouw- en projecttekeningen in portefeuille, waaronder een heel drijvend dorp/bungalowpark.

Offshorestudentenflats

In de Zweedse hoofdstad Stockholm wordt voorts bijvoorbeeld overwogen om offshorestudentenflats van het materiaal te bouwen. Grote belangstelling voor de offshorebouw met de composiet is er met name tevens in olie-emiraten als Dubai en Abu Dhabi. En dan niet vanwege de oliewinning maar wegens het klimaat. “Met dit materiaal kan fors worden bespaard op airconditioninginstallaties en zo gezien zijn zulke landen onze primaire markten. Maar we hebben ook contact met de Nederlandse regering,” aldus Nordell.

Reageer op dit artikel