nieuws

Deense jongeren in de rij voor baan in sector

bouwbreed

kopenhagen – De Deense bouwsector is over vijftien jaar een bedrijfstak zonder vakgrenzen die foutloos werk aflevert dat bovendien ook nog vrij is van onderhoud. Dat is samengevat de ambitie die twintig topmanagers uit de bouw hebben geformuleerd op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken. �Visie 2020� heet het rapport dat uit het conclaaf […]

kopenhagen – De Deense bouwsector is over vijftien jaar een bedrijfstak zonder vakgrenzen die foutloos werk aflevert dat bovendien ook nog vrij is van onderhoud. Dat is samengevat de ambitie die twintig topmanagers uit de bouw hebben geformuleerd op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken.

�Visie 2020� heet het rapport dat uit het conclaaf van het Deense �bouwepiscopaat� tevoorschijn is gekomen en bewindsman B. Bendtsen is er blij mee. Wat nog ontbreekt is een visie op de manier waarop de ambities in de praktijk moeten worden omgezet, maar volgens de deelnemers zal het wat hen betreft aan een concrete follow-up niet schorten. De bouw staat namelijk sowieso de komende jaren voor forse uitdagingen en daar zal op in moeten worden gespeeld.

De uitdagingen waarom het gaat zijn onder meer de voortschrijdende globalisering, ingrijpende demografische veranderingen en een grote behoefte aan innovatie: allemaal factoren die bijdragen aan een druk op de prijzen, aldus de toelichting.

Om de ambities te realiseren zal bijvoorbeeld zoveel mogelijk moeten worden overgeschakeld op de toepassing van intelligente bouwmaterialen, terwijl informatie- en communicatietechnologie een geïntegreerde plaats moet krijgen in elk project dat wordt aangepakt. Los daarvan moet het uitgangspunt bij de projectering de afnemer zijn. Aan de functionaliteit van de gebouwen en woningen mag in 2020 de facto niets meer mankeren. Jongeren staan straks in de rij om een baan in de bouw te krijgen vanwege het prestige, zo heet het in de uitgewerkte toekomstvisie.

Reageer op dit artikel