nieuws

Conflict Flevoland en Urkers mondt uit in eigen onderzoek

bouwbreed Premium

urk – Tussen de provincie Flevoland en een aantal gezinnen op Urk is een conflict gerezen. De families wonen naar eigen zeggen op gifgrond, die de provincie wil saneren. Maar de bewoners zijn het niet eens met het saneringsplan. Een van hen laat een eigen onderzoek uitvoeren.

De firma Wematech uit Roosendaal is gisteren in opdracht van de familie Pasterkamp begonnen met grondboringen in de bodem onder haar woonhuis op Urk, om monsters te nemen van de sterk verontreinigde grond in de wijk. De familie laat een eigen onderzoek doen omdat ze het niet eens is met het saneringsplan dat de provincie Flevoland heeft opgesteld.

De waarden die de komende weken worden gemeten, moeten aantonen dat het onderzoeksrapport van de provincie Flevoland onvolledig is. Daarmee hoopt de familie de provincie te doen inzien dat hun huidige saneringsplannen de bodem onvoldoende schoon krijgen.

De familie Pasterkamp en andere bewoners van de straat zijn al zo�n vijf jaar bezig met de kwestie. De situatie is dusdanig nijpend dat het gezin al anderhalf jaar noodgedwongen in een chalet elders op Urk woont. “Ons huis staat 100 procent op de giftige grond”, aldus Loes Pasterkamp. De bodem is jaren geleden verontreinigd met de stof trichloorethyleen, een kankerverwekkende stof. In de jaren tachtig liet de daar toen gevestigde stomerij de stof het riool inlopen. De familie heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met gezondheidsklachten, evenals andere omwonenden. Uit angst voor hun gezondheid verliet de familie het pand. “De provincie verzuimde in te grijpen. Op een gegeven moment voelde ze ook druk op de ketel en kwamen ze met een saneringsplan.”

Schoonspoelen

De provincie wil de buitenkant van het gebied tot 3 meter diep afgraven en het meest verontreinigde gebied gedurende zes jaren schoonspoelen. Via anonieme bronnen kwam Pasterkamp er achter dat veengrond niet goed kan worden schoongespoeld. Volgens de bewoners is er maar één oplossing: de huizen slopen en de grond tot minimaal 10 meter afgraven.

De adviesgroep Wematech uit Roosendaal is onpartijdig, ze komt niet uit de omgeving en heeft geen nauwe banden met het bestuur.

Reageer op dit artikel