nieuws

Cepezed en DHV bouwen wolkenkrabber in Vietnam

bouwbreed

ho chi minh city – Met een hoogte van 150 meter gaan Cepezed en DHV Building and Industry de hoogste wolkenkrabber van Vietnam bouwen. De Nederlandse bedrijven hebben de opdracht verworven bij een tender waaraan diverse internationale architectenbureaus deelnamen.

Cepezed is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor van de Vietcombank dat met ruim 77.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak op een prominente plek in het centrum van de hoofdstad aan de Saigon River zal verrijzen. DHV verzorgt de complete engineering.

Volgens Jeroen Hendriks, woordvoerder bij Cepezed is het aan het ingenieursbureau te danken dat zijn bedrijf het ontwerp kon maken. Hendriks: “De opdrachtgevers hadden de tender ondergebracht bij ambassades. De Nederlandse ambassade klopte voor de opdracht aan bij DHV dat ook een kantoor in Vietnam heeft en aangezien wij regelmatig met DVH samenwerken, was het koppel voor deelname snel gevormd.”

Het ontwerp van een stalen constructie met veel glas sprak de Vietnamezen zeer aan. Toch moest de architect terug naar de tekentafel. “Er ontstond een intern geschil bij het management van de Vietcombank over de uitvoering, omdat ze toch een beetje moeite hadden met een bankgebouw van glas en omdat staal ter plaatse een relatief zeer duur bouwmateriaal is ten opzichte van beton”, aldus Hendriks.

Cepezed presenteerde nog twee ontwerpen waarvan er uiteindelijk één werd gekozen. Het glazen uiterlijk is voor een groot gedeelte behouden, maar voor de constructie is toch voor beton gekozen. In welk materiaal de zwarte borstweringen in de horizontale geledingen wordt uitgevoerd, is nog niet bekend. De kantoortoren zal in een tijdsbestek van drie jaar verrijzen.

Van de overige deelnemers eindigde Archetype Design & Construction and Hyder Consulting als tweede en Arup als derde.

Reageer op dit artikel