nieuws

Btw-besluit twee dagen uitgesteld

bouwbreed

brussel – De Europese Commissie heeft Polen twee dagen langer de tijd gegeven een besluit te nemen over het lage btw-tarief op arbeidsintensieve diensten. Tsjechië en Cyprus hebben inmiddels wel ja gezegd.

Voor 12.00 uur �s nachts in de nacht van zondag op maandag had Polen moeten laten weten of het land alsnog akkoord kon gaan met voortzetting van de regeling voor het lage btw-tarief op het werk van onder andere schilders en stukadoors aan woningen ouder dan vijftien jaar.

Door de ramp met het ingestorte dak in de Zuid-Poolse plaats Chorzow heeft de commissie besloten dat Polen tot dinsdagnacht 12.00 uitstel krijgt. Hierdoor blijft de onzekerheid over het voortbestaan van de in veel lidstaten gewenste regeling voortbestaan.

Tsjechië en Cyprus hebben wel voor het verstrijken van de deadline laten weten hun verzet tegen de regeling te staken. De economisch secretaris van de Internationale Federatie van Bouwondernemers FIEC, Domenico Campogrande, verwacht op basis daarvan dat Polen uiteindelijk ook zal zwichten voor de toenemende druk.

Vorige week dinsdag konden 22 van de 25 lidstaten van de EU zich al vinden in een compromis van de Oostenrijkse voorzitter om het experiment met de lage btw voort te zetten. De Europese Commissie zou dan volgend jaar de maatregel nog onderzoeken op zijn effecten.

Tsjechië, Cyprus en Polen waren toen tegen. Polen bleek de hardnekkigste tegenstander. In dat land wilde men in ruil voor instemming de periode dat een laag btw-tarief ook zou gelden voor nieuwbouw van woningen verlengen. In het toetredingsverdrag heeft Polen destijds geregeld dat het land dit voor een beperkte tijd nog mocht doen.

Andere landen, waaronder Nederland hebben zware druk uitgeoefend op Polen om alsnog akkoord te gaan. Minister Zalm (financiën) dreigde bijvoorbeeld om de maatregel die het Polen lastiger maakt om in Nederland te werken, na 1 mei voort te zetten. Soortgelijke dreigementen kwamen ook uit andere landen.

In de Brusselse dreven gaat dat spel deze dag onverdroten door. Ondanks de instemming van inmiddels 24 van de 25 landen, is men er nog niet gerust op dat Polen nu ook zal zwichten. Ook de FIEC beseft dat. “Met Polen weet je het nooit. Maar ik blijf voorzichtig optimistisch”, aldus Campogrande.

Reageer op dit artikel