nieuws

Britse aannemers bezorgd over pfi-projecten in gezondheidszorg

bouwbreed Premium

londen – Ze zeggen het niet met zoveel woorden, maar de grote Britse aannemers zijn ernstig bezorgd dat het ministerie voor volksgezondheid een reeks grote pfi-projecten in de gezondheidszorg wil afblazen.

“Wij zijn voortdurend in overleg met het ministerie en wisten dat er een soort herziening op komst was. Het ministerie heeft begrip voor de positie van de aannemers en samen zorgen we ervoor dat we tijdig klaar staan als de opdrachten los zouden komen”, zegt de Major Contractors Group MCG in een wat vage verklaring

“We hebben het ministerie eraan herinnerd dat we als aannemers behoefte hebben aan een constante en consistente werkstroom. Beide partijen lijken elkaar wat dat betreft te begrijpen”, voegt woordvoerder K. Calder toe.

De MCG reageert met haar verklaring op het voorlopig schrappen van één van de grootste pfi-projecten in de Britse gezondheidszorg. Het plan om de grote en verouderde oude Londense ziekenhuizen St. Bartholomew�s en The Royal London in een enorm nieuw complex samen te voegen is door minister Hewitt vanwege de torenhoge kosten voorlopig in de ijskast gezet. Gisterochtend hebben meer dan duizend specialisten en verpleegsters tegen het uitstel geprotesteerd.

Hoge kosten

In Groot-Brittannië zijn tot nu toe 24 grote ziekenhuizen in pfi-vorm gebouwd terwijl nog eens veertien projecten op de rol staan. De regering zou er daarvan nu echter zeker tien willen schrappen, meldt het dagblad The Times. Nieuwbouwprojecten in Bristol, Newcastle, Liverpool en andere grote steden staan op de tocht. In alle gevallen gaat het om pfi-constructies, waarmee een totale waarde van ruim 18 miljard euro gemoeid zou zijn. Het ministerie hikt vooral aan tegen de hoge exploitatiekosten die voor veel ziekenhuisbesturen onbetaalbaar blijken. Recent heeft bijvoorbeeld weer het Queen Elisabeth ziekenhuis in Londen aangekondigd dat het tientallen mensen moet ontslaan om de pfi-schuld van meer dan 45 miljoen euro te kunnen betalen.

Volgens prof. C. Ham, hoogleraar gezondheidsbeleid en -management aan de universiteit van Birmingham, heeft Hewitt vooral twijfels over de grotere projecten. Ham, die vroeger als topambtenaar op Hewitt�s ministerie zelf bij veel van dit soort projecten betrokken was, zegt: “De National Health Service heeft de afgelopen dertien, veertien jaar veel geïnvesteerd in pfi. De kosten van dergelijke ziekenhuizen zijn hoog en er zijn inmiddels voorbeelden dat op deze manier gefinancierde instellingen in de financiële problemen zitten. Ik denk dat pfi best een toekomst heeft maar dat de grootste projecten niet aangemoedigd worden, om het zo maar te zeggen. Dat sluit ook goed aan bij de trend naar kleinere ziekenhuizen en minder bedden, omdat de gezondheidszorg meer elders wordt geboden. Ik verwacht echter wel dat pfi ook in de toekomst niet alleen voor kleinere ziekenhuizen maar ook voor dit soort andere voorzieningen zeker gebruikt zal blijven worden.”

Reageer op dit artikel