nieuws

Bouwproces komt tot leven in kantoor Twentse aannemer

bouwbreed

nijverdal – De entreepartij omlijsten met een enorme bouwtekening. Het nieuwe kantoorgebouw van het Twentse aannemersbedrijf Stegeman is een uitbeelding van het bouwproces. Een markant gebouw zal volgend jaar verrijzen aan de belangrijkste invalsweg van Nijverdal, de N35, waarlangs de nieuwe tunnel wordt aangelegd en het centrum een indringende facelift ondergaat.

Het originele idee voor het ontwerp is ontsproten aan het brein van projectarchitect B. Hebben van Beltman Architecten uit Enschede. Dit bureau staat bekend om haar plastische verbeeldingskracht en artistieke aanpak. Hebben legt in zijn ontwerpen een verband tussen de werkzaamheden van zijn opdrachtgever en het ontwerp van het gebouw. Zodoende kwam hij met het idee van het bouwproces op de proppen.

Als eerste in het oog springend is de bouwtekening die zich als het ware om de entreepartij kreukelt. De tekening met plattegronden van ontwerp gaat bestaan uit staal -of trespaplaten; daar zijn de architect en de constructeur nog niet uit. In de platen worden de tekeningen uitgefreesd. De overkapping rust op stalen kolommen die buiten de entreeruimte staan om een flexibel indeelbare binnenruimte te creëren. Het kantoorgebouw met een vloeroppervlak van 800 vierkante meter bestaat uit een rechthoekig bouwvolume dat aan de ene kant is opgetrokken uit een wand van schoon beton, dat de ruwbouwfase uitbeeldt. Op de gevelwand kragen de kozijnen uit, een synoniem voor de stelkozijnen die in deze fase gemonteerd worden. Aan de andere langszijde bestaat de gevelwand uit (terracotta) metselwerk, symbolisch voor de afbouwfase.

Het gebouw wordt gedragen door stalen jukken aan weerszijden. De plint van het expressief ogende kantoor bestaat uit keien van natuursteen om daarmee de �renovatie� van de historische stadsmuur van Nijverdal aan te duiden.

Opvallend is dat het gebouw over de stenen plint uitkraagt om een relatie te leggen met de rotonde die op de N35 wordt aangelegd. “We wilden een markant gebouw hebben op deze opvallende locatie in Nijverdal. Daarom hebben we een prijsvraag uitgeschreven aan vijf geselecteerde architecten. Het ontwerp van Beltman Architecten sprong er gelijk uit”, verklaart directeur H. Nijkamp van Stegeman dat een volledige dochter is van aannemer annex projectontwikkelaar Ter Steege uit Rijssen.

Reageer op dit artikel