nieuws

Bouwbeleggers boerden buitengewoon goed

bouwbreed

den haag – Beleggers die begin vorig jaar in de bouwaandelen zijn gegaan, hebben hele goede rendementen behaald. Ook voor komend jaar worden de beursgenoteerde bouwers door analisten als beurslievelingen gekenschetst.

De bouwaffaire lijkt voor de beleggers definitief achter de rug. Voor zover er nog sprake is van betalingen zijn die allang in de cijfers verdisconteerd. Het vertrouwen in de sector vertaald zich ook in koersstijgingen en koers-winstverhoudingen die zo langzamerhand meer Europees beginnen te worden.

De grootste stijger het afgelopen jaar was Ballast Nedam. Na enkele moeizame jaren waarin de internationale activiteiten op een laag pitje werden gezet, lijkt topman R. Kottman het schip weer op een welvarende koers te hebben gekregen.

Zo welvarend zelfs, dat TCN dat al een samenwerking had met het Nieuwegeinse bedrijf, het wel helemaal wilde overnemen. Dat heeft uiteraard geleid tot de nodige speculatieve koersstijging waarbij zelfs de 40 euro per aandeel werd overschreden. Dat was begin oktober. Op 31 december 2004 noteerde het aandeel nog slechts 12,35, een jaar later nog een respectabele 33,25 euro.

Goede tweede was de Koninklijke BAM-groep. Onder de bezielende leiding van W. van Vonno en de laatste 3 maanden J. van Oosten, wist de Bunnikse bouwer vriend en vijand te verbazen. In enkele jaren tijd groeide het bedrijf door spectaculaire overnames van NBM inclusief Wilma en HBG. Dit jaar is een begin gemaakt met de overname van een groot deel van ontwikkelaar AM.

Hard werken

Op 12 januari vorig jaar stond het aandeel op zijn laagste koers met 33 euro. De slotkoers op 30 december van 70,90 weerspiegelde een jaar hard werken. Dat was overigens wel bijna 9 euro lager dan de hoogste koers van 79,75 op 3 oktober.

Heijmans deed daarbij bescheiden aan. De slotkoers van 2004 bedroeg bij de Rosmalense bouwer 23,80, een jaar later sloot het aandeel op 36,49.

Juist BAM en Heijmans mogen zich bij analisten ook verheugen in belangstelling voor het komende jaar. Zo verwacht bijvoorbeeld Van Lanschot dat BAM dit jaar nog een koersstijging van dik 31 procent naar 93 euro kan halen. Heijmans wordt geschat op 41 euro, een stijging met 12,4 procent ten opzichte van de slotkoers op 30 december. Dit is te danken aan de langzame verbetering van de bouwmarkt in zijn algemeenheid.

Heijmans wordt verder beschreven als een solide bedrijf. De raming van 41 euro als koersdoel is redelijk conservatief, gebaseerd op tien keer de winst in 2006 en negen keer in 2007. Europees gezien wordt van veertien respectievelijk dertien keer.

Voor BAM wordt uitgegaan van hogere vermenigvuldigingsfactoren, elf en tien keer in 2006 res-pectievelijk 2007. Dit komt omdat ombouw van het bedrijf naar takken van sport met hogere marges begint te werken. Ook de financiële fundamentals zijn goed.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels