nieuws

Bouw moet investeren in transparantie en innovatie

bouwbreed

den haag – De bouwsector moet blijven investeren in het realiseren van een gezonde, transparante en innovatieve sector. Dit zei de president van De Nederlandsche Bank N. Wellink op een bijeenkomst van de NVTB.

“Dat geldt voor elke sector, maar des te meer voor de bouw vanwege de negatieve aandacht die het kreeg onder meer door de bouwaffaire en de parlementaire enquête. Het is nu zaak vooruit te kijken en het geschade vertrouwen van consumenten in de bouwsector blijvend te herstellen”, aldus Wellink.

Dat is volgens hem belangrijk omdat uit een DNB-studie over vertrouwen blijkt dat er een verband bestaat tussen vertrouwen in instituties en consumentenvertrouwen. Dat vertaalt zich dan weer in investeringen.

De bankpresident toonde zich optimistisch over de groeimogelijkheden in de bouw. Op het gebied van woningbouw toonde hij zich wel kritisch over de vele regels op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwvoorschriften en milieu. “Dit werpt drempels op voor buitenlandse toetreders en beperkt de mededinging die nodig is voor een gezonde markt”, zei hij.

In de utiliteitsbouw en dan vooral de kantorenbouw ziet hij de groei vooral in renovatie en onderhoud. Dit heeft te maken met de leegstand in deze markt die vooral geconcentreerd is in verouderde panden. De aantrekkende economie zal zorgen voor meer vraag naar kantoren waardoor verbouwingen nodig zijn.

Reageer op dit artikel