nieuws

Boete geëist tegen ambtenaar

bouwbreed

arnhem – Tegen R. van D. (59), voormalig bouwambtenaar van de gemeente Dronten, is in hoger beroep een geldboete van 15.000 euro plus een jaar cel voorwaardelijk geëist.

De bouwambtenaar zou zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte en het aannemen van steekpenningen.

Van D. had naast zijn werk als bouwambtenaar in dienst van de gemeente, een eigen bouwkundig adviesbureau. Dit bureau gunde hij via via opdrachten. Tijdens de zitting gaf verdachte toe dat hij er jarenlang ongeoorloofde praktijken op nahield. Van D. ging echter wel in hoger beroep tegen de straf die hem in 2004 door de rechtbank van Lelystad werd opgelegd, omdat hij de straf te hoog vindt. De rechtbank veroordeelde hem destijds tot een geldboete van 25.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van een jaar.

De gemeente Dronten stond toe dat Van D. er een bouwkundig adviesbureau op nahield, onder de voorwaarde dat hij geen werk deed in de gemeente om belangenverstrengeling te voorkomen. Van D. omzeilde dit door onder andere tekenwerk voor nieuwbouwprojecten in de gemeente uit te besteden aan het adviesbureau van een vriend. Om te verbloemen dat het om gemeentelijke nieuwbouwprojecten ging, werden de projecten weggeschreven op projecten buiten de gemeente Dronten, zodat de voormalige ambtenaar zelf buiten schot bleef. Van D. ontving steeds eenderde deel van de winst, waarmee de voormalige bouwambtenaar in totaal 47.000 euro zou hebben verdiend.

De advocaat van Van D. gaf aan dat de gemeente Dronten nooit schade heeft geleden door het gedrag van zijn cliënt. Bovendien heeft Dronten nooit aangifte gedaan tegen zijn voormalige bouwambtenaar, wat volgens de advocaat aangaf dat de gemeente de handelingen van Van D. aanvaardde en tolereerde. Het Arnhemse gerechtshof doet op 26 januari uitspraak.

Reageer op dit artikel