nieuws

Betaling bpm voor grijs kenteken bijna afgeschaft

bouwbreed Premium

den haag – Ondernemers betalen straks geen bpm meer bij de aanschaf van nieuwe bestelbussen. Staatssecretaris Wijn (financiën) schaft nog dit jaar de aanschafbelasting voor autos met een grijs kenteken af. Nu moet een ondernemer het bedrag eerst voorschieten om het in een later stadium terug te vragen bij de fiscus.

Dat blijkt uit de brief van Wijn aan de Tweede Kamer. Het parlement had bij het belastingplan aangedrongen op een simpeler regeling voor bpm voor auto�s met een grijs kenteken. Wijn zal daarbij waarschijnlijk de gevraagde invoeringsdatum van 1 juli niet redden. Hij schat de voorbereidingstijd op zes tot negen maanden, afhankelijk van de snelheid waarmee de automatisering is aangepast.

“Dit signaal uit de praktijk pakken wij graag op”, licht Wijn toe. Voor ondernemers betekent de vereenvoudiging minder administratieve rompslomp. Sinds de afschaffing van het grijze kenteken per juli 2005 moet een ondernemer die een auto met een grijs kenteken koopt, zelf de bpm betalen. De heffing kan tot 10.000 euro per auto oplopen. Wie kan aantonen de auto voor werk te gebruiken, kan binnen een maand het geld terugkrijgen van de fiscus. Desondanks leidt dit voorschieten bij sommige ondernemers tot financieringsproblemen.

“Met name voor kleine bedrijven is de drempel hoger geworden om een bestelauto te kopen”, stelt verladersorganisatie EVO in een reactie. Dat Wijn de ondernemers de bpm niet langer wil laten voorschieten, noemt de organisatie dan ook “uitstekend nieuws voor het bedrijfsleven”. EVO hoopt dat de staatssecretaris tegelijk met deze maatregel ook de fiscale bijtelling voor bedrijfswagens wil verlagen.

Reageer op dit artikel