nieuws

B en W Apeldoorn vertraagde bouw nieuw kantoor Reesink

bouwbreed

apeldoorn – Het college van B en W van Apeldoorn heeft onzorgvuldig gehandeld en heeft de schijn gewekt dat het de bouwvergunning voor een nieuw kantoor van handelsonderneming Reesink op oneigenlijke gronden heeft vertraagd.

Dat is de conclusie van een onafhankelijke raadscommissie die het conflict tussen het beursgenoteerde bedrijf en de gemeente Apeldoorn onderzocht. Het rapport is donderdagavond aan de gemeenteraad gepresenteerd. Volgens de commissie heeft het bedrijf legitiem gehandeld.

Reesink besloot in 1996 de activiteiten van Zutphen te verplaatsen naar Apeldoorn. In de jaren erna kwamen gemeente Apeldoorn en het bedrijf tegenover elkaar te staan in een reeks van juridische procedures. In januari 2001 stelde de rechtbank in Zutphen het bedrijf in het gelijk. De gemeente had ten onrechte de eerder gesloten intentieovereenkomst van tafel geveegd.

Als in de loop van 2001 Reesink een bouwaanvraag indient, verdaagt het college het besluit maar vergeet dit te melden aan het bedrijf. Daardoor wordt de bouwvergunning van rechtswege verleend maar de gemeente weigert deze te erkennen. Eind 2004 stelt de Raad van State het bedrijf ook hier in het gelijk.

De raadscommissie werkte zich de afgelopen maanden door het 4 meter dikke dossier heen en interviewde 51 betrokkenen. De commissie kreeg van de gemeenteraad de opdracht mee het onderzoek voor de raadsverkiezingen af te ronden.

Een schadeprocedure tegen de gemeente, waarvan schattingen in de miljoenen lopen, is nog gaande. Het college van burgemeester en wethouders wilde donderdagavond niet inhoudelijk reageren op de uitkomsten van het rapport. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels