nieuws

Axon Finance wil eenvijfde geldbehoefte corporaties

bouwbreed

den haag – Axon Finance verzorgt voor woningbouwcorporaties in 2008 de financiering van minimaal 1,2 miljard euro. Dat voorspelt directeur S. Bruinsma van de nieuwe website die woningbouwcorporaties en internationale geldschieters bij elkaar brengt.

“De jaarlijkse financieringsbehoefte van woningbouwcorporaties is 6 tot 7 miljard euro. Ik verwacht dat binnen twee jaar 20 procent daarvan via Axon Finance ingevuld wordt”, onderbouwd Bruinsma zijn claim.

De website, www.axonfinance.nl, moet het corporaties een stuk makkelijker maken om de markt van internationale financiers af te struinen. Momenteel doen banken en adviseurs dat voor de sociale huisvesters, maar met behulp van Axon Finance kunnen bestuurders zelf het aanbod bekijken en beoordelen. Daarnaast kunnen corporaties op de site hun eigen financieringsbehoefte aangeven zodat financiers hier met scherpe offertes op in kunnen spelen.

“Koop je een huis, dan kun je op internet hypotheken vergelijken en afsluiten. Als particulieren dat kunnen, waarom zouden corporaties dan niet zo�n website kunnen gebruiken?”, legt Bruinsma het idee uit. De oprichter van de website onderstreept dat Axon Finance onafhankelijk is en niet aan een bank is verbonden en dus altijd het scherpste aanbod van financieringen laat zien.

Nederland telt 527 corporaties. In totaal bezitten deze zo�n 2,4 miljoen woningen. Iets meer dan de helft van de corporaties, 50,4 procent, bezit tussen de 600 en 4000 woningen. Bijna een kwart van de corporaties, 24,3 procent, is eigenaar van ruim 4000 woningen. Daarna volgen de kleine corporaties met minder dan 600 woningen, 15,9 procent, en de supercorporaties met ruim 10.000 huizen 9,4 procent.

Wie toegang wil krijgen tot de website moet een abonnement afsluiten dat voor corporaties met meer dan vierduizend woningen minimaal 3000 euro kost. “Kleinere corporaties hebben meer begeleiding nodig om op het systeem te handelen. In overleg kan er dan wel wat van de abonnementsprijs af.

Momenteel zijn er zo�n tien internationale financiers die zich op de Nederlandse corporatiemarkt hebben gestort. De beleggers komen uit Duitsland, Frankrijk, Ierland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Axon Finance maakt het institutionele beleggers een stuk makkelijker om sociale huisvesters te financieren.

Mogelijk zorgt de website van Bruinsma voor meer internationale belangstelling. De registeraccountant durft er echter niet op te speculeren hoeveel partijen dat er over twee jaar zullen zijn. Bruinsma denkt wel dat Axon Finance corporaties kan helpen met investeringen in andere sociale huisvesters. “Zo�n website die vraag en aanbod transparant en inzichtelijk maakt, is natuurlijk het enige middel om de collegiale financiering van de grond te krijgen.” Koepelorganisatie Aedes was niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels