nieuws

Arcelor ziet af van overnamebod Mittal

bouwbreed

luxemburg – De raad van bestuur van de in Luxemburg gevestigde staalgigant Arcelor heeft het overnamebod van de grootste staalproducent ter wereld Mittal Steel van de hand gewezen. Dat heeft Arcelor gisterochtend bekendgemaakt.

Mittal Steel heeft vrijdag 18,6 miljard euro geboden voor Arcelor, dat nu de nummer twee is in de wereld. Als de overname zou slagen, ontstaat een concern dat ongeveer 10 procent van de markt in handen heeft. Mittal biedt omgerekend 28,21 euro per aandeel.

In een verklaring zegt Arcelor dat het bedrijf en Mittal Steel verschillende strategische visies hebben. Een overname zal ongunstig uitpakken voor zowel Arcelor zelf, de aandeelhouders en de klanten, zo meent het bedrijf. Bestuursvoorzitter G. Dolle van Arcelor verklaarde gisteren voor de Franse radio dat zijn bedrijf zich met succes tegen de overname zal verzetten. “Het gevecht is begonnen, en wij gaan dat winnen”, aldus Dolle. Ook de Franse minister Breton (Financiën) heeft “ernstige bedenkingen” bij het overnamebod van Mittal. Hij vreest voor de werkgelegenheid.

Opgeteld hebben Mittal en Arcelor in 2004, het laatste jaar waarover productiecijfers beschikbaar zijn, meer dan 100 miljoen ton staal geproduceerd. De eerstvolgende op de ranglijst van staalproducenten is Nippon Steel uit Japan met een productie van ruim 32 miljoen ton staal.

Met het jongste bod op Arcelor zet Mittal een overnamereeks voort. In november vorig jaar nam het concern Krivorizjstal, de grootste staalfabriek in Oekraïne, over voor 4 miljard euro. Dat was amper een half jaar nadat Mittal voor 4,5 miljard dollar het Amerikaanse International Steel Group had gekocht.

Reageer op dit artikel