nieuws

Amsterdam onderzoekt onbemande treinstellen voor metro

bouwbreed Premium

amsterdam – De gemeente Amsterdam bekijkt of zij onbemande metros kan inzetten. De gemeente is een onderzoek begonnen naar de mogelijkheden en de voor- en nadelen van onbemand rijden.

Het onderzoek hangt samen met de aanschaf van nieuwe metrostellen vanaf 2008 en moet in de loop van volgend jaar zijn afgerond. De gemeente gaat dan alle Amsterdamse metrotreinstellen vervangen en nieuwe bestellen voor de Noord-Zuidlijn.

De huidige dertig jaar oude metrostellen zijn bijna aan het eind van hun Latijn. Bij de keuze voor nieuwe metrostellen gaat de voorkeur van de gemeente uit naar voertuigen die zowel met als zonder bestuurder kunnen rijden.

De gemeente gaat de vervanging van de huidige en de nieuwe treinstellen voor de Noord-Zuidlijn gezamenlijk aanbesteden. Naar verwachting gaat het om ongeveer 150 wagons. Het bedrag dat met deze order is gemoeid, ligt tussen de 150 en 300 miljoen euro.

Het nieuwe materiaal voor de Noord-Zuidlijn zal eind 2010 gereed komen en medio 2012 in gebruik worden genomen. Om voordelen te behalen bij de aanschaf en de exploitatie, krijgen beide lijnen in principe dezelfde treinstellen.

Volgens vervoerswethouder M. van der Horst zal het nieuwe materiaal de kwaliteit van het reizen met de metro aanzienlijk verbeteren en tegemoet komen aan de eisen die de gemeente heeft gesteld. “Het is veiliger, comfortabeler, overzichtelijker en makkelijker schoon te houden”, aldus Van der Horst. “Anders dan het huidige materieel, moet het nieuwe materieel ook na dertig jaar nog goed mee kunnen.”

De gemeente ziet het liefst een ontwerp waarbij reizigers door de hele metrotrein kunnen lopen en waarbij de stoelen in de lengterichting staan. Er kunnen meer reizigers in en het is goed voor de veiligheid. Ervaringen in het buitenland leren dat mensen zich veel veiliger voelen als ze elkaar kunnen aankijken en de gehele trein kunnen overzien. (anp)

Reageer op dit artikel