nieuws

Aannemer behoort met werkweek van 55 uur tot gemiddelde

bouwbreed Premium

zoetermeer – Ondernemers in de bouw werken gemiddeld 55 uur per week. Dat blijkt uit een onderzoek van het EIM, een onderzoeksbureau voor het midden- en kleinbedrijf. In vergelijking met andere sectoren scoren aannemers daarmee precies het gemiddelde.

Ondernemers in de horeca werken het hardst. Zij werken gemiddeld 62 uur per week. In de topdrie houden handel en vervoer, opslag en communicatie de koploper gezelschap. In de twee sectoren werken ondernemers respectievelijk gemiddeld 58 en 57 uur per week.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening maken volgens de onderzoekers van het EIM de minste uren. Zij doen aan het einde van de week na 49 uur werken de deur achter zich dicht. Financiële dienstverleners en ondernemers in de industrie zitten dicht op de bouwsector met elk een gemiddelde werkweek van 52 en 53 uur.

Opvallende afwijking in de bouwsector is het aantal uren van ondernemers met een bedrijf waar meer dan tien personen werken. In de bouwsector is dat met gemiddeld 54 uur minder dan bij hun collega�s met een kleiner bedrijf. Zij werken gemiddeld 55 uur per week. Bij alle andere sectoren werkt de ondernemer met het grootste bedrijf het hardst, met aan top de horecaondernemers.

Ondernemers steken gemiddeld de minste tijd in het lezen van vakbladen. Gemiddeld wordt ongeveer anderhalf uur hieraan besteed. Uitvoerend werk slokt de meeste aandacht van de ondernemer op. Ondernemers zijn hier per week gemiddeld zo�n 26 uur mee bezig.

Congres- en beursbezoek komt op de tweede plaats. Gemiddeld zijn ondernemers hier per week 7,7 uur mee bezig. Op de derde plaats staat het bezoeken van en praten met nieuwe klanten of het maken van offertes; gemiddeld 6,6 uur.

Aannemers zijn relatief veel bezig met administratief werk. Wekelijks wordt er zo�n drie uur in gestoken. Daarmee scoort de bouwondernemer net zo hoog als zijn collega in de horeca waar de administratieve last als erg hoog wordt beschouwd.

Mannen met een eigen onderneming werken gemiddeld langer dan hun vrouwelijke collega�s. In de leeftijd tussen de 31 en 45 jaar werken mannen gemiddeld 59 uur per week. Evenoude vrouwen houden het op veertig uur per week. Mannelijke ondernemers blijven erg actief tot hun 65ste. Vanaf die leeftijd neemt het aantal werkzame uren met eenderde af.

Reageer op dit artikel