nieuws

Bouw school Doetinchem, niet alledaags wel lastig

bouwbreed

doetinchem – De bouw van het nieuwe Doetinchemse Brewinc College zorgt voor hoofdbrekens maar is bovenal een opwindend, niet alledaags project. Het krijgt een afgeknotte piramidevorm, zes bouwlagen ten een hangende daktuin.

Eind augustus vorig jaar begon Zwolse Schutte Bouw & Ontwikkeling met de bouw. Het gebouw telt 16.000 vierkante meter, waarbij de wanden in de onderste bouwlagen in het werk zijn gestort. De hoger gelegen verdiepingen bestaan uit prefab wandelementen met een staalconstructie. De vloeren zijn kanaalplaatvloeren met daarop druklagen. De aluminium vliesgevel rondom krijgt naast zonwerende beglazing vakvullingen van polyester-betonpanelen, shadowboxpanelen, houten planken en ruiten met een gezeefdrukt patroon erop.

“Voor veel zaken zitten we op de kritische grens van de technische mogelijkheden”, stelt projectleider H. Grobben van Schutte. “De gevels hellen zeventien graden achterover, en dat merken we bijvoorbeeld bij het oplossen van de waterhuishouding in de gevel, in de maatvoering en bij het storten van de buitenwand van de sporthal.”

Stortsnelheid

De sporthal bijvoorbeeld, heeft als buitenmuur een schone betonnen wand van 7 meter hoog en 40 meter lang. “Om stortnaden te voorkomen, stortten we die in een keer. De betonslang moest door de bekisting schuin over de wapening naar beneden, en we hebben dus goed moeten nadenken over de betonsamenstelling, de stortsnelheid en betonverdichting.”

Het betonwerk komt voor rekening van DWL uit Beek. De sporthal neemt een deel van de eerste twee lagen in beslag. Het oorspronkelijke maaiveld wordt aan die zijde van het gebouw straks opgehoogd, zodat de entree op de derde bouwlaag komt. Om de schuine betonnen wand te behoeden voor te veel gronddruk, komt in de ophoging een polystyreenpakket.

De staalconstructie van het gebouw wordt uitgevoerd door Staalbouw Nagelhout uit Bakhuizen. “Met deze schuine constructie ben je meer rekenuren kwijt dan wanneer je de kolom loodrecht kan zetten,” stelt Grobben. “Na het plaatsen van de kolommen wordt een extra controle uitgevoerd, voordat we verder kunnen met de kanaalplaatvloeren en de volgende laag. Voor een goede aansluiting met de schuine gevel mag er absoluut geen afwijking inzitten. Door de vorm van het gebouw en de aluminium gevelconstructie zit er weinig of geen tolerantie in het gebouw.”

Vanaf de derde laag wordt de ruimte binnen de kern van het gebouw in beslag genomen door de grote blikvanger van de school, een hangende daktuin, compleet met drie bomen.

Grobben: “We hebben gekozen voor zo min mogelijk stempelconstructies en daktuinspanten. De stalen vakwerkspanten hangen op twaalf punten aan stalen kolommen. De krachten van de daktuin worden via diagonale schoren in de bovenste bouwlaag overgebracht op de constructie van het schoolgebouw.”

Condensatie

Gevelbouwer Akondor uit Hengelo komt er evenmin makkelijk van

af. De verschillende vakvullingen met hun verschillende maten moeten samen met de profielen een waterdicht geheel vormen. Grobben: “Bij een schuine gevel krijg je eerder water in je profielen dan bij een rechte. Vooral met de shadowboxpanelen is er een risico op condensatie.” Architectenbureau EEA wilde niet overal kliklijsten voor de afdichting, wat betekent dat er kitvoegen in de gevel komen.

De bouw duurt nog tot mei 2006.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels