nieuws

Mourik bereikt mijlpaal na enorme inhaalslag

bouwbreed

groot-ammers – Mourik heeft vorig jaar de omzet met 9 procent opgevoerd tot boven de 300 miljoen euro. De winst nam met 13 procent toe tot 7,6 miljoen. Het aannemingsbedrijf uit Groot-Ammers overtreft daarmee haar eigen verwachtingen.

De positieve resultaten zijn volgens Mourik te danken aan een uitstekende tweede helft van 2004, waarin zich een “ongekende inhaalslag” voordeed. “De omzet en de winst stegen daarbij boven het niveau van het al goede jaar 2003”, aldus bestuursvoorzitter C. Mourik in het pas verschenen jaarverslag. Hij noemt de behaalde resultaten “een mijlpaal” in het 75-jarige bestaan van het concern.

Vorig jaar liet de topman nog weten in 2004 geen winstgroei te verwachten. Met name het algemene economische klimaat en de slechte omstandigheden in de grond-, water- en wegenbouw-sector baarden hem wat dat betreft zorgen.

De meeste bouwbedrijven van Mourik hadden inderdaad te kampen met zwaar weer. Door overheidsbezuinigingen, het aflopen van grote infrastructurele werken als de hsl en de Betuwelijn, een laag bouwvolume en verminderde investeringen in kantoren en bedrijfsruimte stonden de marges flink onder druk.

De winst werd bovendien negatief beïnvloed doordat Mourik een voorziening moest treffen in verband met een mogelijke kartelboete en een bijdrage aan het schikkingsfonds. Mededingingsautoriteit NMa legde Mourik uiteindelijk een boete op van ruim 450.000 euro voor het maken van verboden prijsafspraken in de wegenbouw. De hoogte van de voorziening heeft het concern niet bekendgemaakt.

Dat Mourik toch een winststijging kon noteren, kwam door de activiteiten in de industriële dienstverlening (reiniging en mechanisch werk) en de projectontwikkeling. Die draaiden uitstekend.

De omzet van de industriële dienstverlening in Nederland steeg met ruim 7 procent naar 117 miljoen euro; de winstgroei kwam uit op hetzelfde percentage. Mourik haalde nieuwe klanten binnen, waaronder ExxonMobil, en voerde een aantal zeer grote projecten uit. Ook in het buitenland steeg de omzet. Mourik verleent industriële services aan bedrijven in onder meer Venezuela, Italië, België, Engeland, Duitsland, Aruba, Thailand, Saoedi-Arabië en India.

Concurrentie

Bestuursvoorzitter Mourik verwacht dit jaar een pas op de plaats te moeten maken. Als voornaamste redenen voert hij het economische klimaat, de moeilijke situatie in de wegenbouw en bouw aan. Maar ook in de industriële dienstverlening ziet hij meer druk op de marges ontstaan.

Mourik: “De concurrentie zal ook in 2005 groot zijn. We zullen ons in een markt van overcapaciteit aan de aanbodzijde moeten onderscheiden. Onze uitgangspositie is echter sterk en het bedrijf staat er goed voor. Alle bedrijfsonderdelen zijn gezond en goed geoutilleerd.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels