nieuws

Toiletpot bevordert zuivering rioolwater

bouwbreed

den haag – Omdat urine steeds meer ammoniak, hormonen en medicijnresten bevat is het beter deze gescheiden in te zamelen. Het Vanboeijen-gebouw in Meppel krijgt speciale toiletpotten die alleen werken als de mannen ook zittend plassen.

Donderdag wordt het gebouw officieel in gebruik genomen door Vanboeijen, een daginstelling voor verstandelijk gehandicapten. In de tuin van het gerenoveerde complex staat een tank waar alle urine centraal wordt ingezameld. Op geregelde tijden wordt de inhoud geleegd en vervoerd naar een speciale anaërobe zuiveringsinstallatie in Zwolle. Die is veel beter in staat ammoniak, fosfaat, hormoon- en medicijnresten uit urine te verwijderen dan traditionele installaties.

In het gebouw pal naast de schouwburg van Meppel zijn Zweedse toiletpotten geplaatst, gefabriceerd door een dochterbedrijf van Villeroy & Boch. Het is een gewone toiletpot, waarbij het platformpje halverwege in feite een klein gootsteentje is. Als alle mannen zittend plassen verdwijnt naar schatting 95 procent van alle urine via dat gootsteentje in het toilet.

Dat de bijzondere toiletpot uit Zweden komt is volgens projectleider B. Swart van Grontmij geen toeval. In het Scandinavische land worden al vijftien jaar complexen en woonwijken gebouwd met gescheiden urine-inzameling. Swart verwacht dat het in Nederland ook die kant op gaat, omdat het zuiveren van rioolwater anders veel te kostbaar wordt.

Swart durft niet te voorspellen hoe het transport naar de zuiveringsinstallatie hier zijn beslag krijgt. Een aantal innovatieve bedrijven heeft binnenkort kleine zuiveringsinstallaties in productie, waarmee op gebouwniveau kan worden gezuiverd. “Maar misschien gaan we de kant op, dat wijksgewijs met leidingen wordt ingezameld en gezuiverd”, oppert de projectleider.

Dat transport per tankauto naar Zwolle over een afstand van 20 kilometer niet erg duurzaam is, ziet Swart ook wel in. “Maar er moet nog zoveel worden onderzocht en je moet toch ergens beginnen.” De vaste gebruikers van het Vanboeijen-gebouw worden allemaal gevraagd naar hun ervaringen. De stichting exploiteert ook een theehuis, de ervaringen van de wisselende bezoekers worden eveneens in kaart gebracht door onderzoekers van de universiteit van Wageningen. Waterschap Rees & Wieden, woningcorporatie Woonconcept en wateronderzoeksbureau Stowa zijn ook betrokken bij de opmerkelijke proef.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels