nieuws

Topomzet voor Janssen de Jong

bouwbreed

son en breugel – Janssen de Jong Groep heeft vorig jaar zijn bedrijfsopbrengsten opgevoerd tot een recordhoogte van 337 miljoen euro. Het Brabantse aannemingsconcern verwacht in 2005 door te groeien naar een omzet van 350 miljoen euro.

Dat heeft financieel-directeur P. van Gulik gisteren bekendgemaakt. De bestuurder spreekt van “een goed jaar” voor Janssen de Jong, in omvang de negende bouwer van Nederland.

“Voor het eerst sinds jaren hebben we weer een autonome groei geboekt, van 6 procent”, aldus Van Gulik. In totaal nam de omzet met 10 procent toe. Daarvan werd 4 procent veroorzaakt door de enige overname die vorig jaar werd gedaan: het Arubaanse bouwbedrijf Albo.

Het bedrijfsresultaat klom met 7 procent naar 19,4 miljoen euro. De nettowinst daarentegen daalde, met een miljoen naar 15,1 miljoen euro. De winst werd negatief beïnvloed door een hogere belastingdruk en een voorziening in verband met een kartelboete van mededingingsautoriteit NMa. Hoe hoog de last is, wil Van Gulik niet kwijt. Volgens hem dekt de voorziening alle financiële gevolgen van de bouwfraude.

“We hebben net een aanslag van de NMa gehad. Of we er nog meer krijgen weten we niet. Het lijkt ons in dat licht bezien niet verstandig om de hoogte van de getroffen voorziening al bekend te maken.”

Werkvoorraad

Net als de omzet, steeg ook de werkvoorraad naar recordhoogte. Eind 2004 had het concern voor ruim 210 miljoen euro aan werk in portefeuille, 35 miljoen meer dan eind 2003. Janssen de Jong koos er vorig jaar bewust voor om veel werk binnen te halen op de inframarkt, in een poging de verslechterde marktomstandigheden het hoofd te bieden. “Daar zijn we toch wel succesvol mee geweest”, constateert Van Gulik. “We hebben een aantal grote en aansprekende projecten binnengesleept. Bijvoorbeeld de renovatie van de Pontjesbrug op Curaçao, maar ook de bouw van een aantal daken voor voetbalstadions. Verder heeft natuurlijk ook de overname van Albo tot een toename van de werkvoorraad geleid.”

Voor dit jaar mikt Janssen de Jong op een omzet van 350 miljoen euro. Dat moet hoofdzakelijk op eigen kracht bereikt worden, want acquisities zitten niet in de pijplijn. De onderneming uit Son en Breugel wil verder het uitstekende resultaat van 2003 overtreffen. Toen kwam het bedrijfsresultaat uit op ruim 16 miljoen euro.

Van Gulik: “De marge lag in dat jaar op 5,9 procent. Het zou mooi zijn als we dat dit jaar weer kunnen halen.” Vorig jaar moest Janssen de Jong het doen met een nog altijd acceptabele brutomarge van 5,7 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels