nieuws

Goedkopere bodemsanering kan Waterfront redden

bouwbreed

HARDERWIJK – De kosten voor bodemsanering vormen nog steeds de bottleneck in de realisatie van de plannen voor het Waterfront in Harderwijk.

Functiegericht saneren en hergebruik van vervuilde grond binnen het plangebied moeten een besparing van 6 miljoen euro opleveren.

Harderwijk wil de komende decennia zo�n 1600 woningen, een nieuwe jachthaven, boulevard en parkeergarages bouwen aan de rand van het Veluwemeer. Overblijfselen van de voormalige asbestfabriek Asbestona veroorzaken hoge saneringskosten. Bovendien blijkt uit onderzoek door advies- en ingenieursbureau Tauw dat er nog een kleine negentig oude olietanks verspreid in het gebied in de grond zitten.

Het gemeentebestuur heeft nu besloten aan te sluiten bij de nieuwe saneringsnormen van het Rijk. Door functiegerichte sanering toe te passen kan flink op de saneringskosten in het Waterfront worden bespaard. Daarnaast wil Harderwijk 70.000 kubieke meter met asbest vervuilde grond gebruiken voor de aanleg van een parkeerterrein. Dat scheelt het kostbare afvoeren van deze grond.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels