nieuws

Werk metro Vijzelgracht ligt stil door ruzie bouwers

bouwbreed

amsterdam – Het aanbrengen van een betonmengsel tussen de diepwanden van het nieuwe metrostation Vijzelgracht in Amsterdam staat stil. Reden is een knallende ruzie tussen hoofdaannemer Max Bögle en onderaannemer Smet-Keller-Stump .

De aard van het conflict zit in de financiële afwikkeling van het werk. Dat blijkt uit informatie van Projectbureau Noord-Zuidlijn. Projectbureau noch woordvoerders van de hoofdaannemer of de onderaannemerscombinatie willen duidelijkheid verschaffen over de exacte oorzaak van de aanvaring.

“Het is een conflict tussen de hoofd- en de onderaannemer”, zegt een woordvoerder van het projectbureau. “Wij staan aan de zijlijn, maar hebben er vertrouwen in dat het probleem snel wordt opgelost. Ik verwacht dat het werk na het weekend wordt hervat.” Een zegsman van Max Bögle weigert alle commentaar. Zijn collega van aannemerscombinatie Smet-Keller-Stump is al even zwijgzaam. “Ik zou graag opening van zaken geven”, zegt hij. “Maar we zijn gebonden aan een zwijgplicht. Voor iedere keer dat we de pers te woord staan wacht ons een boete van 10.000 euro.”

Volgens de woordvoerder van het projectbureau kunnen andere werkzaamheden gewoon doorgaan. “Ook als het verschil van mening maandag nog niet is bijgelegd, ontstaat niet vanzelfsprekend oponthoud voor het overige werk, zoals het storten van betonvloeren.”

Het metrostation maakt deel uit van de Noord-Zuidlijn die Amsterdam-Noord eind 2011 met de Zuidas moet verbinden. In het najaar liep het werk ook vertraging op. De bouw lag een paar weken stil door een lekke damwand, waardoor het grondwater onder naastgelegen huizen wegliep. Dit leidde tot een verzakking van vier panden van 15 tot 18 millimeter. De bouwput werd toen in allerijl onder water gezet om verdere verzakkingen te voorkomen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels