nieuws

Europees bitumenbedrijf aast op Esha Holding

bouwbreed

groningen – Esha Holding wordt mogelijk overgenomen door een Europese branchegenoot. Dat laat bewindvoerder H. Overes van de bitumenproducent weten. Het Groningse bedrijf verkeert in financiële problemen en heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Esha hangt een faillissement boven het hoofd sinds huisbank ABN Amro het vertrouwen in de onderneming heeft opgezegd. De bankier wil direct de 40 miljoen euro terug die hij in Esha heeft geïnvesteerd.

Om het geldtekort op te lossen praat Overes momenteel met twee partijen die serieuze belangstelling hebben voor de leverancier van bitumineuze producten. “Eén daarvan is een Europese branchegenoot”, laat de Groningse advocaat los. De andere geïnteresseerde koper wordt geleid door een aantal personeelsleden van Esha dat een deel van het bedrijf wil kopen.

Sinds Esha in 2000 aan het Griekse Alfa Alfa is verkocht rommelt het bij de onderneming. De nazaten van de familie Smid, die de onderneming begin twintigste eeuw oprichtte, spraken destijds met de Grieken af dat er 35 miljoen euro in Esha geïnvesteerd zou worden voor de ontwikkeling van nieuwe producten.

Het faillissement nadert voor Esha nu het bedrijf als gevolg van de eerder gemaakte deal nog steeds 20 miljoen euro tegoed heeft van Alfa Alfa.

Om de kapitaalinjectie alsnog binnen te halen heeft de huidige directie van Esha een kort geding aangespannen tegen de Grieken.

“Ik verwacht niet dat dat geld op korte termijn komt”, schat curator Overes de kansen van de bestuurders in.

Hij wil volgende week met een van de geïnteresseerde kopers tot een akkoord komen. Lukt dat niet, dan ziet het er somber uit. Overes zal dan de mogelijkheden gaan onderzoeken om de onderneming in delen te verkopen.

Het gesteggel met de eigenaar van Esha heeft ook de leiding van het achthonderd banen tellende bedrijf niet ongemoeid gelaten. Sinds de overname is bij het bedrijf vier keer een nieuwe directie aangesteld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels