nieuws

Wereldwijd onroerend goed is belegger 455 miljard waard

bouwbreed Premium

amsterdam – De directe wereldwijde vastgoedbeleggingen stijgen dit jaar met 20 procent tot een waarde van 455 miljard euro. Dat voorspelt vastgoedspecialist Jones Lang LaSalle.

“Direct beleggen in onroerend goed ondergaat een snelle globalisering”, stelt T. Horrel, topman van de International Capital Group van het vastgoedbedrijf. “De aanhoudend lage rentestand, de verbeterde voorwaarden en de ouder wordende bevolking zorgen voor een ongekende kapitaalwaarde. Ook de stijgende pensioenopbrengsten spelen een rol. De hoge kapitaalwaarde laat op zijn beurt de opbrengsten in veel internationale goedmarkten dalen”.

In de eerste helft van het jaar groeiden de wereldwijde beleggingen met 18 procent tot 196 miljard euro. Aan het eind van het jaar zal de groei ten opzichte van 2004 volgens Jones Lang LaSalle oplopen tot 20 procent. Het vastgoedbedrijf voorziet aanhoudend intensieve activiteiten die aan het slot van het jaar zoals gebruikelijk nog in kracht toenemen.

“Investeerders hebben nog steeds het gevoel dat er de komende paar jaar grote risicoaangepaste winst gemaakt kan worden op zakelijk onroerend goed”, meent Horrel. “Dat op basis van beter wordende huurvoorwaarden en verdere opbrengstverlaging die de prestaties opdrijft”.

In het rapport Wereldwijd Onroerend Goed Kapitaal constateert Jones Lang LaSalle dat Europa de belangrijkste bestemming blijft van grensoverschrijdende investeringen. Noord-Amerika was in de eerste helft van het jaar – met 53 procent van het totale aantal transacties (waarvan 92 procent binnenlands) – opnieuw de overheersende bron van wereldwijd kapitaal. Ook de investeerders uit het Midden-Oosten, Duitsland, Groot-Brittannië en Singapore roerden zich danig.

Hoge opbrengsten worden verwacht in de Aziatische regio�s. Waarschijnlijk zal de zoektocht naar hogere opbrengsten, de marktuitbreiding bij de economisch weer opverende Aziatische Tijgers bespoedigen. Het proces gaat gepaard met verbeteringen in transparantie en liquiditeit. Jones Lange LaSalle noemt de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk de meest actieve markten.

Reageer op dit artikel