nieuws

Wederopbouw na tsunami is proces van lange adem

bouwbreed

DEN HAAG – Een jaar na de allesverwoestende vloedgolf in Azië groeit de kritiek op hulpverleningsinstanties. Het ingezamelde geld zou te langzaam worden uitgegeven en op verkeerde plaatsen terechtkomen. “Onzin”, zeggen Nederlandse bouwers die zelf hulp hebben toegezegd. “Wederopbouw is nu eenmaal een proces van een lange adem.”

De vereniging van woningcorporaties Aedes zegde al twee weken na de ramp toe enkele duizenden huizen in Sri Lanka en Indonesië te willen bouwen. Toch wordt pas volgende week met de bouw van de eerste 150 huisjes in Atjeh begonnen. “Structurele hulp kost nu eenmaal tijd,” stelt Aedes-directeur H. van Heuven. “Voor we onder alle afspraken een handtekening hadden, waren we maanden verder.” In januari hoopt Van Heuven ook de handtekeningen onder de plannen in Sri Lanka te hebben. “Dan kunnen we daar ook direct beginnen.”

Aedes gaat in het komende jaar fondsen werven onder de leden, zodat er geld komt voor meer huizen. “Zolang we geen groen licht hadden, wilden we de leden daar niet mee lastig vallen”, zegt Van Heuven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met dezelfde problemen. Nederland heeft 31 miljoen euro aan noodhulp geschonken. Daarbovenop is 200 miljoen toegezegd voor de wederopbouw. Geld dat zal worden besteed aan wegen, bruggen, havens en huizen. Maar de daadwerkelijke bouw komt langzaam op gang. Zo zijn Nederlandse militairen al maanden bezig om drie noodbruggen in het gebied te bouwen. Volgens een woordvoerder gaat alles zo traag vanwege het feit dat “veel van de lokale bestuurders in de getroffen gebieden zijn omgekomen. Ook blijkt het erg moeilijk om te besluiten waar dorpen en voorzieningen zullen worden herbouwd. Deze processen kosten veel tijd.”

Royal Haskoning heeft geld en expertise gestoken in twee projecten in Sri Lanka en één in Thailand. In Sri Lanka worden daarvan enkele huizen gebouwd. In Thailand zijn getroffen vissers voorzien van nieuwe boten die ze moeten huren. De huurpenningen worden ingezet voor andere hulp.

In Thailand lijkt de wederopbouw voorspoediger te gaan dan in Indonesië en Sri Lanka.  “Ons land is ook minder zwaar getroffen,” schrijft regeringswoordvoerder S. Ruangdit in een e-mail. Ook speelt mee dat de Thaise regering alle financiële hulp categorisch heeft geweigerd, en direct is begonnen met het gunnen van opdrachten aan lokale bouwbedrijven. 

Reageer op dit artikel