nieuws

Vleugelprofiel verwarmt ruimten zuinig en effectief

bouwbreed Premium

boxtel – Een houten vleugel omwikkeld met verwarmingsslangen, kan ruimten verwarmen maar tegelijkertijd dienstdoen als zonwering of scheidingswand, meent ontwerper M. Heller.

Het ontwerp sleepte onlangs de eerste prijs in de wacht bij een prijsvraag voor de ontwikkeling van warme meubels. De prijs stelt de ontwerper in staat om een prototype te bouwen, dat binnenkort tentoon wordt gesteld bij duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde in Boxtel.

Hellers ontwerp bestaat uit een reusachtige verticale lamel, die met aluminium scharnieren tussen vloer en plafond wordt gespannen. Het houten vleugelprofiel is omwikkeld met verwarmingsslangen. Volgens directeur P. van Alphen van adviesbureau Techneco, die de jury van de prijsvraag voorzat, heeft het paneel voldoende oppervlak om achterliggende ruimten effectief te verwarmen. Geplaatst bij ramen kunnen de panelen ook als zonwering dienstdoen en afhankelijk van de draaistand meer of minder zonlicht afvangen. De panelen kunnen ook worden gebruikt als ruimtescheidende wand.

Prijswinnaar Heller, die ontwerper is bij Well Design, was volgens eigen zeggen erg geïnspireerd door de prijsvraag en stuurde maar liefst vier ontwerpen in. “Het concept warme meubels leent zich voor een hele nieuwe lijn producten”, aldus Heller.

De prijsvraag vormde een vervolg op een workshop over dit onderwerp die begin dit jaar veel aandacht trok.

Reageer op dit artikel