nieuws

Visionaire blik op gebruik van glas in architectuur

bouwbreed

den haag – Het glashuis van architect Bruno Taut trok op de Werkbund-tentoonstelling in Keulen (1914) veel belangstelling. Paul Scheerbart kwam later dat jaar met het boek Glasarchitectur. Een boek met een visionaire blik op de toepassing van glas in de architectuur.

Het Rotterdamse 010 uitgevers heeft dit boek nu, met een nawoord van Herman van Bergeijk, opnieuw uitgegeven. De poëtische verhandelingen van Scheerbart over de mogelijkheden van glas in de architectuur staan hiermee in een fraai vormgegeven �hard cover� uitgave.

De idealist Scheerbart: “Het aardoppervlak zou sterk veranderen, wanneer overal de baksteenarchitectuur door glasarchitectuur zou worden verdrongen. Het zou lijken alsof de aarde omkleed is met een versiering van briljanten en email. Die heerlijkheid is volstrekt onvoorstelbaar. En we zouden dan op aarde overal nog iets kostelijkers hebben dan de tuinen uit duizend-en-een-nacht. We zouden dan een paradijs op aarde hebben en zouden niet vol verlangen naar het paradijs in de hemel hoeven uit te kijken.”

Prettig om zulke dromers aan het woord te laten. Maar je moet er niet aan denken dat dergelijk gedachtegoed in handen komt van machthebbers waarmee de wereld het toen al moeilijk genoeg kreeg.

Van Bergeijk stelt ons gerust: “Schrijven was ongetwijfeld een bevrijding, als kleinburger en pacifist had Scheerbart geen bijzondere doelstellingen, hij wilde niet opvoeden of de aarde voorbereiden voor de nieuwe mens.”

�Glasarchitectuur�, uitg.: 010 uitgevers, Rotterdam, ISBN: 90 6450 579 9. Prijs: 24,50 euro.

Reageer op dit artikel