nieuws

Vijfsterren kippenhotel in de race voor innovatieprijs

bouwbreed Premium

TOLLEBEEK/WAGENINGEN – Een nieuw concept voor het houden van legkippen is onlangs genomineerd voor het Ei van Columbus, een innovatieprijs voor duurzame productietechnologie. En de Raad van State stelde een paar dagen later dat kippenboeren J. en T. Voesten uit Tollebeek mogen doorgaan met de bouw van een kippenflat die is gebaseerd op dat concept.

De Plantage is een in het landschap geïntegreerde kippenstal met aan beide zijden een uitloop waar ook gewassen kunnen worden verbouwd. De inrichting van de stal volgt de dagbesteding van de kip. Een rustruimte met stokken, een eilegruimte, een grote binnenplaats met een schuifdak – voor als het regent of in tijden van vogelpest – en buitenplaatsen bieden de kip alle mogelijkheden op onderzoek uit te gaan. Volgens de bedenkers sluit het imago van de stal aan “bij het ideaalbeeld dat de consument heeft van een kippenboerderij”.

Het concept werd een jaar geleden gepresenteerd door een onderzoeksgroep van de Universiteit van Wageningen. Tegelijkertijd presenteerde de groep met de naam �Houden van hennen� nog een ander idee: het Rondeel, een ronde stal zonder buitenterrein maar met scharrelruimte op meerdere etages.

De Plantage werd twee weken geleden genomineerd voor de innovatieprijs het Ei van Columbus en de gebroeders Voesten uit de Noordoostpolder namen onderdelen over voor hun �vijfsterren kippenhotel�. Dat is een kippenflat waar de beesten veel meer ruimte krijgen dan nu het geval is. De Raad van State gaf ze afgelopen week toestemming om te bouwen, nadat de gemeente eerder een milieuvergunning had geweigerd.

Ondersteund

De vernieuwende ideeën voor de huisvesting van legkippen komen voort uit het project �Houden van hennen�, dat wordt ondersteund door het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit. Het heeft als doel duurzame, rendabele en maatschappelijke gewenste houderijsystemen voor het produceren van eieren te verzinnen. Aan het project werken jonge onderzoekers uit meerdere disciplines, pluimveehouders en de Dierenbescherming mee.

Sinds de presentatie van de plannen zijn de concepten aan groepen pluimveehouders voorgelegd en er blijkt belangstelling voor de kippenstallen nieuwe stijl. Niet in de laatste plaats omdat er met diervriendelijke productiemethoden geld is te verdienen, maar ook omdat ziektes als vogelgriep vragen om nieuwe oplossingen.

Inmiddels is er een denktank gevormd waarin pluimveehouders, onderzoekers, dierenartsen en stallenbouwers zitting hebben. De denktank gaat per boer een programma van eisen opstellen dat uiteindelijk moet uitmonden in een concreet investeringsplan.

Reageer op dit artikel